"Folk gömde sig bakom bilar"

En man i 40-årsåldern har blivit skjuten på öppen gata med flera skott i Vasastaden i Göteborg. En massiv jakt har under fredagen pågått efter gärningsmannen. Enligt uppgifter till GP har den skjutne mannen nära koppling till spelkungen Rade Kotur. Vid halv åtta-tiden på fredagskvällen, hade ännu ingen gripits för dådet, säger polisens presstalesmans Stefan Gustavsson.

ANNONS
|

Vet du mer? Kontakta GP!

Mejl: webbred@gp.se Telefon: 031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10

Polisen larmades om skottlossningen klockan 12.44 på fredagen. Manuppgav då atten man hade blivit skjuten med flera skott i Vasastaden i centrala Göteborg.

– Flera skott ska ha avlossats, hur många skott som träffat vet jag inte, vittnen har uppgett sig ha hört olika antal skott. En uppgift jag har nu är att han ska vara träffad i benet, berättade polisens presstalesman Christer Fuxborg kort efter dådet.

Vid halv åtta-tiden på fredagskvällen hade ännu ingen gripits för skjutningen.

– Just nu jobbar vid på att få en klar bild av händelseförloppet och att få klart den tekniska undersökningen. Nästa steg blir att förhöra den skadade mannen, men där väntar vi på klartecken från vården, säger Stefan Gustavsson.

ANNONS

En person som GP har pratat med blev vittnetill händelsen.

– Jag såg när en person stannade med en mc och avlossade flera skott. Mannen som blev skjutenreste sig upp efter att han träffatssju till åtta gånger, säger vittnet.

Enligt fleravittnesuppgifter från platsen sågs en grå moped köra i riktning mot Haga eller Järntorget efter skottlossningen. Under skottlossningen gömde sig folk enligt vittnen bakombilar för att undkomma skotten.

Den skadade mannen var enligt polisen vid medvetande när myndigheten anlände till platsen.

– Han ska ha varit vaken och medvetande, vi har inlett en förundersökning gällande försök till mord, uppgavChrister Fuxborg vid lunchtid på fredagen.

Massiv polisjakt

En massiv polisjakt har under fredagen pågåtti Göteborgefter skytten.

– Vi är ute med flera enheter och söker efter den här mopeden och vi håller även förhör med vittnen till händelsen, berättade polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Polisen spärrade efter händelsenav ett stort område runt platsen där mannen blevskjuten.

När GP träffar en man bredvid avspärrningarna pekar han på kulhål i ett par parkerade bilar längs med Vasagatan där skjutningen ägde rum.

– Det är inte klokt mitt i rusningen, med skolor och allt runt omkring, säger han.

Ett annatvittne berättar att han såg mannen ligga ner på magen på en cykelbana i området efter skottlossningen.

ANNONS

Vittnet som såg själva skottlossningen, är uppgiven efter händelsen.

– Det här nästanvardagsmat i dag, men så här närahar jag aldrig varit och det skedde mittpå öppen gata.

Koppling till kriminelltnätverk

Enligt uppgifter till GP rör skjutningen en uppgörelse i den undre världen. I närheten av adressen för skottlossningen har personer med kopplingar till ett av Göteborgs äldsta kriminella nätverk befunnit sig.

Den skjutne mannen uppges ha en nära koppling till den dömde spelkungenRade Kotur.

LÄS MER: Detta är Rade Kotur

Enligt en person med insyn i de aktuella miljöerna sköts mannen ned på Vasagatan när han gick för att hämta sin parkerade jeep.

Flera av varandra oberoende källor uppger till GP att mannen som är skjuten känner den 63-årige Rade Kotur som frigavs från fängelset i november.

Vid 15.30-tiden hade polisen ingen misstänkt gripen för mordförsöket.

Polisen söker fortsatt efter gärningsmannen i stora delar av Göteborg.

– Vi har utökat sökområdet efter den flyende gärningsmannen. Nu har vi en helikopter som söker, säger Fuxborg vid 14-tiden på fredagen.

Han berättar att polisenbörjade sökai närområdet kringVasastaden och Haga.

Vet ni vem offret är?

– Nej, det finns inget ännu i mina handlingar om detta. Vi är på sjukhuset nu och väntar på att få prata med honom mer ingående. Men sjukvården går före i det här läget, saChrister Fuxborg vid 14-tiden.

ANNONS

En och en halv timma senare skriver man på sin hemsida att man bedömer att den man som sköts under fredagsförmiddagen sköts av en anledning. De skriver att han sedan tidigare har kopplingar till konflikter mellan grupperingar i staden.

– Vi har bedömt att han inte är vem som helst så att säga. Han har kopplingar till konflikter mellan grupperingar i staden, säger Hans Lippens, presstalesman i Region Väst och fortsätter.

– Chansen att någon på fredagspromenad genom stan på väg hem blir skjuten är minimal, utan den här händelsen har med hans förflutna att göra.

Polisens presstalesman vet inte hur allvarligt skadad den skjutne mannen är.

– Där jag har inte full status. Flera skotthar setts avlossas, säger Christer Fuxborg och säger att han fått uppgifter om att det rör sig om skottskador i benen.

Enligt Sahlgrenska universitetssjukhusets pressjour är den skadade mannen i 40-årsåldern. Han vårdas nu på sjukhuset förallvarliga skador. Vid 16-tiden uppgav man att skadorna fortfarande var allvarliga.

Söker mopeden

Vilket motiv som ligger bakom mordförsöket vill polisens presstalesman Stefan Gustafsson inte nuläget inte kommentera.

– Först måste vi ju höra den skottskadade personen och det är sjukvården som beslutar kring när vi kan få göra det.Vi har också en mängd vittnesuppgifter om vi måste gå igenom för att få ihop en samstämmande bild av hur det här har gått till. Vi har gjort fynd vidplatsen och det här handlar inte om någon eventuell skottlossning. Det handlar om en man som har blivit beskjuten, men vi vet inte om brottsplatsen är samma plats som vi anträffade personen vid.Det kan vara så att han har rört sig en liten bit, säger Stefan Gustafsson,

ANNONS

Men ni är fortfarande ute och söker efter gärningsmannen?

– Det är vi, men kanske inte riktigt i samma omfattning som för en stund sedan. Gärningsmannen kan ju vara svåratt få tag på nu då han dessutom var väl kamouflerad. Däremot är vi väldigt intresserad av uppgifter av den här mopeden och om det är någon som kan har sett den eller vet var den är, säger Stefan Gustafsson.

Gustafsson uppger att polisen har ett stort arbete framför sig för att få tag på gärningsmannen.

– Det här kommer så småningom att gå över till ett kontorsarbete,det är ganska uppenbart.Vi har inte någon gripen gärningsman och i övrigt inte heller något nytt att berätta.Däremot har vi väldigt mycket arbete att göra på insidan. Vi har många timmars arbete framför oss när det gäller att bara dokumentera uppgifterna som vi har fått in och då får vi se om det kommer fram nya uppgifter i samband med detsom kan leda oss framåt. Vi kommer inte att avstanna i arbetet, men vi kommer inte att vara vid platsen i mer än någon timme till för att kunna säkra brottsplatsundersökningen, berättadeStefan Gustafsson vid 15.30-tiden.

Under skottlossningen var det flera bilar som träffades av skott. Dessa har tagits i besleg av polisen för teknisk undersökning.

ANNONS

Larm om maskerad man innan dådet

Polisen utreder nu också ett annat spår efter mordförsöket. En halvtimme innan skottlossningen på Vasagatan fick polisen ett larm om att en maskerad man rörde sig påparallellgatan Storgatan.

Polisen sökte efter mannen utanreslutat och polisens presstalesman Stefan Gustafsson utesluter inte att den maskerade mannen kan ha en koppling till mordförsöket.

– Det är något som finns med i utredningsmaterialet. Vi vet inte om händelserna harett samband, men vi voredumma om vi inte utredde det. Alla iaktagelser kan vara intressanta och få stor betydelse i slutänden. Vet man något ska man kontakta oss och låta polisenavgöra om det man har sett eller hört kan vara intressant, säger Stefan Gustafsson.

Under dagen har polisen också fått in ett stort antal tips angående mopeder som kan ha använts vid mordförsöket.

– Allmänheten har varit väldigt behjälplig men vi har inte hittat någon moped eller mc som vi kan koppla samman med brottet än. Vi vet inte heller om det är en moped eller en mc, men det handlar omett scooter-fordon, säger Stefan Gustafsson.

Polisen finns just nu ockå på plats vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och bevakar den skottskadade mannen. Vid 18-tiden på fredagen hade man ännu inte förhört den utsatte personen.

ANNONS

–Jag kan inte säga exakt vad vi gör men det ligger ju i polisens intresse att vi finns på platsdär en person som har utsatts för en beskjutning vårdas. Framför allt vill vi ju också vara där för att vara de första som får prata med honom när det är möjligt, säger Stefan Gustafsson.

ANNONS