Flera till sjukhus efter spårvagnskrock

En våldsam spårvagnsolycka vid Nordstan i centrala Göteborg skapade ett jättepådrag i centrala Göteborg under torsdagseftermiddagen. Två spårvagnar krockade efter att den ena spårade ur - och minst nio personer skadade sig. Cecilia Dahlgren såg den dramatiska spårvagnskrocken: – Allt gick så fort, den ena spårvagnen spårade ur och körde upp på refugen.

ANNONS

Två spårvagnar krockadevid Nordstans hållplats mellan köpcentret med samma namn och Centralstationen i centrala Göteborg. Larmet kom in vid klockan 15.43 och kort därefter fanns mängder av chockade och lindrigt skadade passagerare utanför de två spårvagnarna, samtidigt som det blev kaos i kollektivtrafiken.

– Kollisionen ska ha skett efter att ena spårvagnen spårat ur, säger Ulla Brehm på polisen.

Nya uppgifter: Fyra till sjukhus

Enligt polisen rapporterades det om totalt nio personer som har skadats i spårvagnskrocken.

Sahlgrenskas pressjouruppgav förstatt fem av de skulle förts till sjukhus till följd av olyckan - sedan ändrade desiffran till tre. Nu uppger Sahlgrenskas pressjour att ytterligare en person förts till sjukhus vilket innebär att totalt fyra personer skadade sig såpass att det krävdes sjukhusvård.

ANNONS

– Först sa vi fem personer men den siffran ändrades till tre. Nu visade det sig att ytterligare en person förts till sjukhus med lindriga skador. Så totalt handlar det om fyra personer,säger Katarina Yngvesson vid pressjouren på Sahlgrenskas Universitetssjukhus.

Räddningstjänsten åkte vid tillfället till platsen med 15 personer och upplevde då situationen som väldigt rörig.

- Vi har precis lämnat platsen helt och hållet. Just nu är det bärgningsbilar och poliser kvar på platsen, säger Rolf Kagelind vid 18-tiden, larmoperatör vid Göteborgs räddningstjänst.

Stökigt vid platsen - stort räddningspådrag

När olyckan vid Nordstan inträffade skapade det stort pådrag.

– Det är ungefär 10 ambulanser där nu och vi har fem enheter på platsen, sade Dan Lindkvist strax efter att olyckan inträffat, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Göteborg.

Cecilia såg spårvagnarna krocka

Cecilia Dahlgren stod bara några meter ifrån när spårvagnarna krockade.

–Jag kom från Drottningtorget mot Nordstan. Jag såg att det kom en spårvagn, inget konstigt med det.

Hon såg att det kom en annan spårvagn som såg ut att köra väldigt nära.

–Jag tänkte, ”Men vad nära varandra dekör varandra”, eftersom det såg ut som de körde på samma spår. Jag tänkte att de kanske hade någon mötesficka där eller något.

Men sedan såg hon att de åkte mot varandra.

ANNONS

–Allt gick så fort, den enaspårvagnen spårade ur och körde upp på refugen, säger Cecilia Dahlgren som bevittnade händelsen.

Därefter kolliderade de båda spårvagnarna.

–Jag tänkte bara, ”Oj, herregud”. Jag hörde att barn började gråta och jag blev helt tagen. Det kändes ganska allvarligt eftersom det var en rejäl krock, säger hon.

"Riktigt brutal smäll"

Bortsett från ambulanserna fanns flera polispatruller, personal från Göteborgs spårvägar och räddningstjänsten med brandbilar på platsen. En stor ansamling av människor såg på medan personal jobbade innanför avspärrningarna.

– Det var en riktigt brutal smäll, det small till som bara fan, säger ett vittne på platsen.

– Det såg ut som 6:ans spårvagn hoppade till, nästan studsade ur spåret, och sedan small det till rejält, säger Ronja, ett annat vittne som såg när olyckan inträffade.

Stora trafikstörningar i hela centrala Göteborg

Den stora olyckan drabbadebåde spårvagnstrafiken och samtliga busslinjer som åker via de centrala delarna i Göteborg - Nordstan, centralstationen, Brunnsparken, Lilla Bommen.

– Det pågår fortfarande räddningsarbete på platsen. Just nu är det ingen spårvagnstrafik till och från Nordstan. Linje 6 kör via Lilla Bommen istället, detta gäller även busslinje 16 och Rosa Express, sade Magnus Bengtsson strax efter olyckan, störningskoordinator på Västtrafik i Göteborg.

Mellan tummen och pekfingret gissade Magnus Bengtsson att trafiken skulle kunna varaåterställd först vid klockan 20.00 samma kväll.

ANNONS

– På grund av räddningsarbetet som pågår nu så kan vi inte göra något med spårvagnarna som det gäller. Men vi kommer antingen få tralla upp den spårvagn som spårat ur, alltså palla upp den på spåret igen, eller bogsera bort den, sade Magnus.

Vid 17.30-tiden på torsdagseftermiddagen varprognosen för att trafiken skulle vara återställd densamma - vid klockan 20.00 på kvällen och bärgningsbilar hade tagit sig till olycksplatsen för att påbörja sitt arbete.

–Samtliga busslinjen har i stort sett förseningar på minst 15-20 minuter, och då menar jag alla busslinjer som passerar centrala Göteborg, sade Magnus.

Strax före klockan 19 var bärgningsarbetet avklarat och trafiken kunde släppas på igen.

ANNONS