Flera rån i Göteborg under natten till lördag

Tre personer har rapporterat att de blivit rånade eller bestulna på saker i Göteborg under natten till lördag. Händelserna har inträffat i såväl Fiskebäck som vid Mariaplan och i centrala Göteborg.

ANNONS
|

Det första rapporterade larmet kom in till polisen 22.20 på fredagskvällen, från Fiskebäck. En 17-årig pojke berättar att sju mörkklädda killar, maskerade med munskydd, hotat honom med kniv – för att tvinga till sig hans jacka.

De misstänka gärningsmännen försvann sedan till fots från platsen. Pojken klarade sig utan skador men var väldigt chockad, uppger polisen. Händelsen rubriceras som misstänkt rån och polisen har i skrivande stund ingen misstänkt för brottet.

– Ingen är gripen. Det var ett stort gäng som rånade honom och han var naturligtvis väldigt skärrad, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Omringad av 5-6 personer på Andra Långgatan

Nästa larm kom strax efter midnatt, 00.01. En man i 30-årsåldern uppger att han, på Andra Långgatan i centrala Göteborg, blivit omringad av 5-6 personer som knuffat honom och tagit hans bankomatkort och nycklar. Den bestulna mannen klarade sig utan skador och inget tillhygge eller vapen har synts till – polisen rubricerar därför händelsen som ”grov stöld”

ANNONS

– Det har inte varit något tvång enligt rapporten, utan de har knuffat runt honom och på så vis tagit hans saker. Jag vet inte exakt hur det gått till men för att det ska rubriceras som rån måste det finnas ett råntvång, säger Peter Adlersson.

Även här är de misstänkta gärningsmännen på fri fot.

Drygt 1,5 timme senare, 01.35, larmas polisen till Mariaplan i Majorna. Där har två maskerade män misshandlat och försökt råna en man i 25-årsåldern.

Skuren i armen och låret under rånförsök

Gärningsmännen har hotat sitt offer med kniv och även skurit honom i armen och i låret, enligt polisens rapport. De fick dock inte med sig några värdesaker och försvann från platsen.

Offret lyckades ta sig hem på egen hand och larmade därifrån polisen. Han fick också föras till sjukhus för att sy ”ett par stygn” enligt polisen.

– Vi kunde köra hem mannen till bostaden efter han blivit omplåstrad, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

En anmälan om försök till rån och grov misshandel är upprättad. Inte heller de gärningsmännen är gripna, i skrivande stund.

Är det svårt att hitta och gripa misstänkta rånare som exempelvis begår brott i grupp?

– Visst grips det folk, men då krävs det ofta att vi fått bra signalement, bra vittnesuppgifter och kanske hjälp av övervakningskameror. Vi larmar ibland ut signalement och då kan det gripas folk på stan. Det är svårarbetat om vi inte har de uppgifter som krävs för att gripa någon, säger Peter Adlersson.

ANNONS

Han har ingen uppfattning om antalet rån i Göteborg ökat eller minskat den senaste tiden.

– Det är ganska mycket rån, men det går i vågor, säger Peter Adlersson.

ANNONS