Fisk på villovägar - hamnade i kanalen

ANNONS
|

När Victor Egnell, 23, såg fisken simma förbi blev han så till sig att han kände sig tvungen att locka andra personer, som befann sig intill, till platsen. Den betraktande skaran tyckte den såg ut som en enorm guldfisk.

- De reagerade som jag. Det var den största fisk jag sett. Den såg ut att vara mellan en halv och en meter lång. Jag brukar se fiskare där som får upp fiskar som ser ut att vara fem centimeter långa, säger han.

Även Christoffer Saltelid, 30, har hört av sig till GP om vattendjuret. Han lyckades fånga inte bara en, utan tre stora fiskar på bild redan i slutet av maj. Då befann han sig också vid samma ställe vid kanalen under sin lunch.

ANNONS

Kennet Lundin, marinbiolog på Naturhistoriska museet i Göteborg, säger att det rör det sig om en japansk karp. Den finns i flera färger och är en prydnadsfisk som framför allt används i dammar.

På nätannonser med karpar som ligger ute för försäljning kostar en koikarp mellan 500 och 5000 kronor. Enligt Kennet Lundins kännedom har det aldrig tidigare förekommit koikarpar i kanalen.

– Det är antagligen någon som har tröttnat på sin fisk och slängt i den. Det är ju sådant som händer ibland. Ibland hittar de nya sköldpaddor som de har lämnat på Universeum till exempel, säger han.

Karpen lever inte i svenska sötvatten, men kommer inte att orsaka någon skada för övriga djurarter som rör sig i kanalen. De är allätare och rotar allt som oftast efter mat på sjöbottnen.

I sommar kommer troligtvis karpen att trivas som fisken i vattnet. Men eftersom det inte är troligt att den överlever vintern är Kennet Lundins förhoppning är att karpen lämnas in när hösten börjar närma sig, förslagsvis till Botaniska Trädgården.

Ingela Gustafsson, enhetschef på Naturenheten i Göteborg, känner inte till karpen och vet inte om några åtgärder kommer att vidtas.

– Om det bara är en fisk så stör den säkert ingen. Men vi kommer nog inte göra något försök att rädda den. Det är nog inte mödan värt, även om den är värd pengar, säger hon.

ANNONS

Biologen hoppas få en glimt av den ovanliga gästen.

– Jag kanske får hoppa av spårvagnen och försöka spana på den på vägen hem, säger Kennet Lundin.

Även Victor Egnell, som i regel äter lunch på samma ställe, och hoppas på ett återseende snart.

- Absolut! Den simmade runt området så jag hoppas att den skaffar sig det som korttidsboende, säger han.

ANNONS