Kellie 20 månader med mamma Kate Borgman.
Kellie 20 månader med mamma Kate Borgman.

Fick besked om missfall – men fostret levde

ANNONS
|

I dag är Kate Borgmans dotter Kellie 20 månader. Hon växlar mellan att hoppa i soffan, krama någon av familjens tre katter, eller sitta i mammas knä när GP träffar dem hemma i Kareby.

– Hon är precis som hon ska, som ni ser, säger Kate Borgman.

Det hela började i november 2010. Kate Borgman visste då att hon var gravid, och besökte en läkare för att se hur långt hon var gången. Men när ultraljudet gjordes kom ett besked som hon inte hade väntat sig.

– Läkaren sade direkt att det var ett missfall, att det inte såg normalt ut och att fostret hade kollapsat, säger hon.

ANNONS

TV4 Nyheterna Göteborg och Kalla fakta har granskat rutiner kring abortpiller. Enligt dessa rutiner ska eventuella missfall kontrolleras vid två tillfällen, och en vecka senare var Kate Borgman tillbaka på sjukhuset. Även då sade läkaren att fostret inte levde, och hon fick med sig tabletten Cytotec hem. Cytotec är ett läkemedel som är avsett för magsår, men som en del sjukhus använder för att stöta ut foster vid missfall. Vid samma besök togs ett blodprov för att kontrollera graviditetshormoner.

När hon för andra gången fick bekräftat att det rörde sig om missfall tog Kate Borgman till sig tanken på riktigt, och accepterade att hon inte skulle få ett syskon till sina tre andra barn. Så när hon ett par dagar senare fick veta graviditetshormonerna i hennes blod ökat blev hon chockad, och det blev ett tredje besök hos läkarna. Där kunde man konstatera att det visst fanns ett foster.

– Eftersom jag har tre barn sedan innan visste jag hur det skulle se ut. Jag visste vad jag skulle leta efter på ultraljudsbilden och jag kunde se att där fanns början till ett barn, säger Kate Borgman.

Kortvarig lycka

Men lyckan över att vara gravid blev kortvarig. Läkaren sade att det var för sent, att fostret kunde få missbildningar av abortpillren.

ANNONS

– Hon sa att det var skrapning eller fler abortpiller som gällde, säger Kate Borgman.

Beskedet kom på en fredag, hon fick en tid på skrapning kommande tisdag. Under helgen valde hon att ringa runt och kontrollera eventuella faror med pillret, och fick då svar av flera andra läkare att faran inte fanns. Hon valde då att boka av sin aborttid.

– Min läkare ringde senare och frågade om aborttiden. Då passade jag på att fråga hur stor chansen var för missbildning, men det kunde hon helt plötsligt inte svara på, säger Kate Borgman och berättar att hon upplevde ett otrevligt bemötande.

Hon tog då beslutet att behålla fostret och lita på de läkare hon kontrollerat med. I dag ångrar sig Kate Borgman inte en sekund, men känner oro för andra och tror att många aborter görs i onödan.

– Hade det varit mitt första barn hade jag ju gjort som läkaren sagt och gjort abort, säger hon.

Socialstyrelsen

Kate Borgman anmälde läkaren till Socialstyrelsen för de missledande beskeden. Anmälan lades senare ner med motivering att läkaren handlat rätt efter sin vetenskapliga kunskap, och senare också informerat Kate Borgman om att medicinska skadeverkningar inte skulle finnas. Enligt Kate Borgman skedde detta aldrig.

ANNONS

Gynmottagningen som Kate Borgman besökte är i dag nedlagd. Annika Strandell är vetenskaplig sekreterare på Svensk förening för obstetrik och gynekologi. Hon säger att de har program för hur man ska hantera störningar under tidig graviditet.

– Det är viktigt att göra upprepade undersökningar eftersom detta är svårbedömt. Vi har som rutin att inte medicinera förrän det är fullständigt säkert att fostret inte lever. Man kan också vänta tills kroppen stöter bort det, vilket normalt sker vid missfall, säger Annika Strandell.

Finns det några risker med det?

– Nej. Så det är ju ett väldigt bra alternativ, säger Annika Strandell.

Minst 25 blivande mammor har de senaste tio åren fått felaktiga besked om att deras foster dött i magen. De har då fått med sig abortpiller hem, trots att fostren levde. Detta uppger Kalla fakta, och i söndagens avsnitt träffar de en av kvinnorna som har drabbats.

Kalla Fakta har träffat Pernilla Eklund, som efter fem missfall hade börjat tappa hoppet om en lyckad graviditet. Men när hon för ungefär ett år sedan tog ett graviditetstest visade det sig att hon blivit gravid igen. En blödning gjorde dock att hon kontaktade ett specialistsjukhus, som sade att fostersäcken var tom. Hon fick då med sig abortpillret Cytotec hem.

Efter ett par veckor hade Pernilla Eklund fortfarande känslan av att hon var gravid. Hon valde då att graviditetstesta sig igen, och det visade sig att fostret levde. Men enligt läkaren kunde abortpillret som Pernilla Eklund tagit ge missbildningar, och denna oro bär Pernilla Eklund med sig under hela sin graviditet, vilken man får följa i söndagens Kalla fakta.

I Pernilla Eklunds fall brast rutinerna och läkaren skickade med henne abortpillren utan den extra kontroll som ska ske om minsta tveksamheter finns kring ett eventuellt missfall. I Kalla fakta avslöjas en rad liknande misstag där läkare inte har följt de riktlinjer som finns. Det rör sig om upp till 25 kvinnor som fått felaktiga diagnoser kring missfall.

ANNONS