Festarrangör misstänkt för serievåldtäkter

ANNONS
|

Tidigt i våras larmades polisen om en våldtäkt i centrala Göteborg. Senare under kvällen som larmet kom in greps en man i 25-årsåldern. Två timmar efter att det första förhöret inletts beslutade åklagaren att mannen skulle anhållas, på sannolika skäl för, misstänkt våldtäkt.

Fyra dagar senare häktades festarrangören.Men då hade åklagaren ingen aning om hur mycket fallet skulle svälla.

– Han har varit frihetsberövad sedan den första misstänkta våldtäkten. Sen har det successivt upptäcktsfler sexbrott som den här mannen misstänks ha begått, bekräftar kammaråklagare Jim Westerberg.

Misstänks även för våldtäkter utomlands

Ett dussin häktningsförhandlingar senare är det en makaber lista misstänkta sexualbrott som tornar fram. Totalt är festarrangören misstänkt för att ha begått fem våldtäkter och ett fall av sexuellt tvång. Fyra av brotten ska ha begåtts i Sverige och två i ett annat land.

ANNONS

– Det är många våldtäkter som vi försöker knyta ihop. Det är inte samma målsäganden i dessa fall utan det handlar om minst sex olika målsäganden.

I förra veckan kunde GP berätta att en Göteborgskrögare hade häktats misstänkt för en våldtäkt. Kopplingarna mellan krögaren och festarrangören är flera. Upptakten till den första våldtäkten festarrangören misstänks för var på en av krögarens uteställen. Polisen utförde under utredningen en teknisk undersökning på den aktuella krogen. Ytterligare en teknisk undersökning gjordes på en adress med anknytning till krögaren.

LÄS OCKSÅ: Göteborgskrögare misstänkt för våldtäkt

Dessutom uppkom misstankarna mot krögaren under den utredning som pågår mot festarrangören. I nuläget är bägge männen misstänkta för att ha begått våldtäkter under samma datum 2012. Men på pappret rör det sig om två olika mål, menar åklagaren.

LÄS OCKSÅ: Göteborgskrögare häktad misstänkt för våldtäkt 2012

– Det är samma datum 2012, men i det här läget är det inte samma mål. Det ser inte ut att vara samma målsägande och därför ligger det på olika ärenden, säger Jim Westerberg.

Så tillägger han:

– Men de kan komma att läggas ihop i framtiden.

Droger och alkohol

Samtliga ärenden omgärdas av strikt sekretess. Men i det första våldtäktsfallet festarrangören misstänks för har åklagaren varit angelägen om att slå fast hur det påverkar ”en persons tillstånd vid intag av droger i förening med alkohol i den volym som är aktuell i målet”. Det ska även finnas ett rättsintyg som avser förekomsten av droger och alkohol i målsägandes blod.

ANNONS

Häktningsskälen mot festarrangören har varit att det finns risk för att den misstänkte ska undanröja bevis eller försvåra utredningen om han försätts på fri fot. Exempelvis skulle han kunna försöka påverka vittnen och målsäganden. Dessutom är det lindrigaste straffet för våldtäkt fängelse i två år, vid fällande dom, vilket även spelat in. Det finns också risk för att den misstänkte skulle avvika om han försätts på fri fot. Men främst framhåller åklagaren ytterligare en anledning.

– Vi misstänker att mannen begått flera gärningar mot flera personer. Det är ett nästan systematiskt beteendemönster vilket gör att det finns en hög risk för fortsatt brottslighet om han försätts på fri fot, menar kammaråklagare Westerberg.

Omfattande bildmaterial i mobil

Utredningen har delvis dragit ut på tiden för att fler och fler misstänkta brott tillkommit. Men det finns därutöver tekniska omständigheter som gör att det tar tid att få fram ett åtal. Denna text upprepas i åklagarens häktningsframställningar:

Åklagaren vill inte kommentera denna uppgift. Men klart är att det inte kommer presenteras åtal mot festarrangören när nästa åtalstid går ut.

– Det är ytterligare några veckor kvar. Det kommer bli en större rättegång. Vi är två åklagare som jobbar med fallet nu. Så får vi se om den andre mannen kommer in i det åtalet också, avslutar kammaråklagare Jim Westerberg.

ANNONS

Förnekar brott

Den misstänkte festarrangören har sedan den första häktningsförhandlingen haft samma inställning till samtliga brott han misstänks för. GP får en kort kommentar från mannens advokat.

– Han förnekar brott. Mer än så kan jag inte säga, säger festarrangörens advokat Kent-Olof Stigh.

Den misstänkte mannen i 25-årsåldern har även bestridit häktningsyrkandena. Han har också bestridit åklagarens begäran om tillstånd att besluta om restriktioner.

Åtalstiden går ut inom kort för båda fallen. Men kammaråklagaren meddelar redan nu att han kommer begära mer tid för att fortsätta utredningarna.

ANNONS