En pojke fördes till sjukhus med allvarliga skador efter en hissolycka i Johanneberg på onsdagen. Pojken hade fastnat med ena benet och på söndagsmorgonen meddelade Sahlgrenska att han avlidit av sina skador.
En pojke fördes till sjukhus med allvarliga skador efter en hissolycka i Johanneberg på onsdagen. Pojken hade fastnat med ena benet och på söndagsmorgonen meddelade Sahlgrenska att han avlidit av sina skador. Bild: Mia Höglund

Femårig pojke död efter hissolyckan i Johanneberg

Den femårige pojken som föll ner i ett hisschakt i Johanneberg har avlidit av sina skador, meddelar Sahlgrenskas presstjänst.
– Jag är ledsen och bedrövad, säger Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten Storgöteborg.
På måndagen kommer Familjebostäder hålla ett krismöte för att diskutera vad man ska göra med de andra hissarna i fastigheten.

ANNONS
LocationJohanneberg||

Strax innan klockan halv nio på onsdagsmorgonen kom ett larm om att en femårig pojke satt fast i en hiss på femte våningen i Johanneberg. Under räddningstjänstens insats föll han ner i hisschaktet.

Pojken fördes till sjukhus med livshotande skador. Nu har han avlidit till följd av sina skador, meddelar Sahlgrenskas presstjänst.

– Jag är ledsen och bedrövad, säger Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten Storgöteborg, som fick den tunga nyheten på söndagsmorgonen.

Han fortsätter:

– Det som inte får inträffa har inträffat. Jag har haft förmånen att ha egna barn och därför känner jag extra mycket gentemot pojkens föräldrar. Min första tanke är just till föräldrarna, min andra tanke är till mina brandmän.

ANNONS

De brandmän som var på plats är tagna ur tjänst med bibehållen lön.

– De mår så dåligt så nu är det viktigt att vi tar hand om dem på allra bästa sätt, och att vi ser till att de får den hjälp och det stöd de behöver.

Räddningsdirektör Lars Klevensparr är ledsen och bedrövad efter beskedet efter att pojken dött efter hissolyckan i Johanneberg.
Räddningsdirektör Lars Klevensparr är ledsen och bedrövad efter beskedet efter att pojken dött efter hissolyckan i Johanneberg. Bild: Sanna Tedeborg

Utreder händelsen

Räddningstjänsten gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket direkt efter olyckan i onsdags. Enligt den var de på plats med en styrkeledare och fyra brandmän, men ytterligare personer var inblandade i insatsen.

– Vid svåra händelser brukar vi utreda händelserna själva för att se vad som har hänt. Många gånger brukar vi också be någon annan räddningstjänst att utreda det åt oss så vi inte ska utreda det här själva, säger Lars Klevensparr och konstaterar att polisen startat upp en utredning.

– Därmed har jag beslutat att de får göra sin utredning först.

Först efter att polisens utredning är klar kommer räddningstjänsten att ta ställning till vilka åtgärder som kan komma att behöva vidtas, enligt Lars Klevensparr.

I anmälan till Arbetsmiljöverket framgår att pojken ska ha fastnat med benet mellan ett galler och hissen. När de försökte få loss barnet föll han fem våningar ner i hisschaktet.

Rubriceringen kommer ändras

Efter olyckan upprättade polisen en anmälan om grovt vållande till kroppsskada.

ANNONS

– Det här påverkar rubriceringen, den kommer att ändras, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Pojkens anhöriga är enligt Sahlgrenskas presstjänst underrättade.

– Det finns inte bra ord att säga. Det är så fruktansvärt tragiskt. Vi tänker på familjen, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder.

Krismöte

Under måndagsmorgonen kommer företaget ha möte för att se hur de ska agera och vilka åtgärder som ska vidtas:

– Vi har ungefär drygt fem hissar i den här fastigheten som är av den här typen och det är självklart att vi nu kommer fundera på hur vi ska göra med dem. Det viktigaste för oss är att våra hyresgäster känner sig trygga, att det är säkert. Det kommer vi ta tydlig ställning till i morgon, säger Katrin Amgarth och berättar att hissen är från 1939 vilket var då fastigheten byggdes:

– Vi har funnits till hands för hyresgästerna i huset de här dagarna som har gått och det kommer vi fortsätta med nästa vecka. Vi förstår att de befinner sig i en kris vi ska försöka göra så gott vi kan för att finnas och svara på frågor.

LÄS MER:Person förd till sjukhus efter hissolycka i Johanneberg

LÄS MER:Grannarna efter hissolyckan: ”Ska inte få hända ett barn”

ANNONS