Familjen skulle vräkas – hittades mördade

Stora skulder och risk för avhysning från bostaden. Det är enligt vad GP erfar några av motiv som utredarna bearbetar efter morden på en kvinna och hennes tre barn i Gårdsten. Under fredagskvällen begärdes den misstänkte mannen häktad.

ANNONS
|

Mannen, som misstänkt för att ha dödat en kvinna och tre barn i en lägenhet i Gårdsten i Göteborg, greps under torsdagen av polis. Nu begär åklagaren mannen häktad.

− Efter vad som framkommit i utredningen gör jag bedömningen att det föreligger sannolika skäl och har begärt den misstänkte gärningspersonen häktad, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson i ett pressmeddelandet.

Beslutet om mannen ska häktas tas i Göteborgs tingsrätt vid 11:30 på lördagen.

Mannens advokat har inte velat uttalat sig om hur den gripne mannen ställer sig till anklagelserna, skriver TT.

LÄS MER: Ett av de grövsta relationsbrotten i Göteborg någonsin

ANNONS

Gärningsmannen försökte dölja våldsbrott

Det var i torsdags morse som grannar slog larm, då det kom rök och lågor ur en lägenhet i Gårdsten. Efter att ha släckt elden i ett av rummen, gjorde polis och räddningspersonal den fruktansvärda upptäckten – att en avliden kvinna och ett avlidet barn, samt ytterligare två barn med livshotande skador fanns i lägenheten. Barnen fördes till Sahlgrenska Universitetssjukhuset, men deras liv gick inte att rädda. Enligt polisens hypotes har de fyra personerna först attackerats, och därefter har gärningsmannen försökt att dölja våldsbrotten genom att anlägga en brand i lägenheten. Offren ska enligt uppgift ha varit knivskurna, men polis har valt att inte kommentera informationen.

Kraftigt alkoholpåverkad

En man som befann sig i närheten av brottsplatsen hämtades omedelbart in för förhör på torsdagen. Under fredagen fortsatte förhören med den anhållne mannen, som är i 50-årsåldern och anhörig till de avlidna.Mannen uppehöll sig i anslutning till brottsplatsen och var kraftigt alkoholpåverkad när polisen omhändertog honom efter branden. Utredningen bedrivs nu av poliser inom den sektion i Storgöteborg som arbetar med brott i nära relation.

Under fredagseftermiddagen meddelade Åklagarmyndigheten att mannen begärts häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord i fyra fall.Mannens försvarsadvokat, Poly Jensell, vill på fredagskvällen inte kommentera hur hennes klient ställer sig till anklagelserna.

ANNONS

– Med hänsyn till vad ärendet faktiskt gäller, med tre döda barn och en död kvinna, och med hänsyn till de anhöriga vill jag att rätten ska vara den första som får höra min huvudmans inställning till misstankarna. I rätten kommer han att redogöra för sin syn på detta. Och kort efter häktningsförhandlingen kommer jag mer utförliga att redovisa detta, säger Poly Jensell till TT.

Skulle vräkas

Utifrån handlingar hos Kronofogdemyndigheten framgår att den drabbade familjen var i akut ekonomisk kris. Tillsammans hade de vuxna ett skuldsaldo på över 100 000 kronor. Den finansiella krisen medförde en ännu mer överhängande katastrof – att förlora sin bostad. Enligt Aftonbladet skulle familjen avhysas från lägenheten av Gårdstensbostäder under torsdagsmorgonen.

– Det är lite drygt 140 000 kronor de är skyldiga. Det är i princip två års hyror. Ärendet har pågått ungefär så länge och vi har haft flera möten med dem där socialtjänsten har varit med, säger Anna-Carin Lundblad, uthyrningsansvarig hos Gårdstensbostäder till tidningen.

Lundblad berättar att hon hade stämt träff med en låssmed utanför lägenhetshuset, då denne upptäckte att det brann i byggnaden och larmade räddningstjänst. Kronofogden ska ha anlänt till platsen ungefär samtidigt som räddningstjänsten.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Jag har inte ord. Det är över min fattningsförmåga – så tragiskt, säger Anna-Carin Lundblad till Aftonbladet.

ANNONS

Enligt Lundblad ska familjen ha bott i lägenheten sedan 2010 och under de första åren betalat hyran. Under de senaste två åren har dock inbetalningarna uteblivit, och Lundblad menar att Gårdstensbostäder har ansträngt sig för att familjen inte skulle bli avhyst.

– Vi vill inte avhysa människor och när det finns barn med så lägger vi extra mycket arbete på att lösa det. Men det är klart bor man i en lägenhet så måste man betala hyra.

Socialtjänsten vill enligt tidningen inte kommentera fallet, utan hänvisar till sekretess.

Obs: Den misstänkte mannen har sedan denna artikel publicerades försatts på fri fot. Han är officiellt kvar i utredningen men mordmisstankarna mot 51-åringen har minimerats.

ANNONS