Fall av mässling i Göteborg

Ett fall av mässling har upptäckts under helgen hos en vuxen person i Göteborg. Personen har blivit smittad utomlands, meddelar Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

En vuxen person i Göteborg är smittad av mässling. Fallet upptäcktes i helgen, och smittskyddet i Västra Götaland har sedan dess arbetat intensivt med att kartlägga var personen varit.

– Vi är på det klara med att den här personen är smittad utomlands. Nu försöker vi kartlägga var personen har varit efter det, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Smittskydd Västra Götaland har omgående startat smittspårning och förebyggande arbete. Det innebär att personens kontakter kartläggs.

– Den här personen har sökt vård och där har personer exponerats för smitta. De personerna har vi kartlagt och de kontaktas, säger Thomas Wahlberg och fortsätter:

ANNONS

– Det är en smittsam sjukdom, och när någon har varit smittsam och rört sig i samhället är det jättesvårt att vara helt säker på att det inte ska bli någon smittspridning. Men vi hoppas verkligen inte på det.

Vaccination ger bra skydd

Vid behov kan personerna som exponerats för smitta erbjudas förebyggande behandling i form av immunglobulin eller vaccination.

–  Det är viktigt att tänka på att de flesta invånare är vaccinerade och att mässling är mycket ovanlig i Sverige idag. Vaccination ger ett mycket bra skydd mot mässling, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Om man misstänker att man blivit smittad av mässling uppmanas man att inte direkt åka till någon mottagning, då sjukdomen är mycket smittsam. I stället ska man först kontakta sjukvården via telefon, exempelvis på 1177 som kan ge råd.

– Det är viktigt att vården är jätteuppmärksam nu på att vi har ett mässlingfall, så att man verkligen är på tårna och kan upptäcka det om någon söker vård, säger Thomas Wahlberg.

Ett fall i Göteborg 2023

Tack vare den relativt höga vaccinationstäckningen är mässling numera en ovanlig sjukdom i Sverige.

Förra året upptäcktes ett fall i Västra Götaland, i april. Trots att personen varit i kontakt med vårdmottagningar i Göteborg vid flera tillfällen ledde det inte till något större utbrott.

ANNONS

– Det blev inga fler fall efter det, konstaterar Thomas Wahlberg.

Mässling

• Den som har haft mässling har ett livslångt skydd.

• Den som är vaccinerade med två doser har ett mycket gott skydd mot mässling.

• Barn vaccineras mot mässling genom barnvaccinationsprogrammet.

• Vuxna som behöver komplettera sitt skydd vänder sig till sin vårdcentral eller vaccinationsmottagning.

• Den som är osäker på sitt skydd mot mässling kan rådgöra med sin vårdcentral.

Källa: 1177

LÄS MER:Antalet ambulanser blir färre i Göteborg

LÄS MER:Stor efterfrågan på vaccin mot influensa – men än finns tid till vaccination

ANNONS