Faktums dystra siffror – mitt i Black Week-hysterin

Julhandeln rivstartade med ”Black Week” under förra veckan. Men när storkedjorna slog på stora trumman fanns det andra som blev lidande.
– Black Friday och lönedag, ändå sålde jag ingenting, berättar Faktum-försäljaren Peter Ahlborg.

ANNONS

Den mångårige Faktum-försäljaren står utanför Systembolagets lokaler i Nordstan. Fredag har bytts mot måndag och affärerna går marginellt bättre. Två försäljningar har gjorts under dagen – en till en gammal bekant och en till en äldre man.

Fredagen, som hade lovat så mycket med både Black Friday och löning, var en annan historia.

– Jag stod två timmar i Nordstan, på Black Friday alltså, och sålde ingenting, berättar Peter Ahlborg.

Sarah Britz, chefredaktör och vd på Faktum, visar upp siffror som spär på oron: trots Black Weeks köpkalas förra veckan sålde tidningen tio procent mindre (inklusive produkter som kalendrar och tygpåsar) till sina försäljare ute på gatan, om man jämför med samma vecka förra året.

ANNONS

Chefredaktören: Mycket känslor kring jul

– Det är ju vingligt om man säger så. Vi börjar märka av vad folk har i plånboken och att människor måste prioritera annat, som däckbyten och Black Friday, säger Sarah Britz.

Frustrerande?

– Så blir det ju. Men det här är en jättetuff tid, för det finns så mycket känslor kring jul. Försäljarna har barn, barnbarn och familj och vill också kunna köpa julklappar. Att då se att du inte får ta del av kakan som alla andra…

– Men vi kan ju inte klappa ihop butiken bara för att det är deppigt utan vi måste fortsätta kämpa, säger chefredaktören.

Nedgången gällde även övriga kontor – Malmö, Helsingborg och Karlstad – även om den exakta siffran skiljer sig åt från ort till ort.

– Vi försöker alltid vara optimistiska. Men naturligtvis är vi lite oroade. Nu kommer även kylan, säger Sarah Britz.

Vackra gesten: ”Betydde enormt mycket”

Just den här måndagskvällen kan åtminstone Peter Ahlborg värma sig inne i Nordstan. Julhelgen har inte alltid väckt positiva känslor, men i år finns det planer.

– Förhoppningsvis kommer jag fira den med min dotter, eftersom hon glädjande nog fått en egen lägenhet för första gången på nio år. De senaste jularna har jag själv suttit totalt ensam på julafton. Då känns det som att det fattas något i själen. Man vill bara att helgen ska gå över.

ANNONS

Trots Black Week-fiaskot finns det många ljusglimtar att ta med sig från mötena med de förbipasserande.

– Jo men absolut. Hur mycket julstök det än är så tar sig vissa människor tid. I fredags var det en fantastisk människa som frågade om jag var hungrig, och som köpte mat till mig på McDonalds. Och jag var ju luspank då, så det betydde extra mycket då. Enormt mycket.

LÄS MER:Black friday får oss att hata alla andra människor

LÄS MER:49 av 50 butiker skyltade fel under Black Week

ANNONS