Faktumförsäljare bjöds på julbord

Clarion Post i Göteborg fylldes av värme och glädje under söndagen när alla Faktumförsäljare och deras anhöriga blev bjudna på julbord på hotellet. Faktumförsäljaren Eija Ikonen, 56, var på plats tillsammans med sin dotter och sina barnbarn.
– Det känns jättekul att kunna bjuda dem, det kan man inte göra annars, säger hon.

ANNONS
|

Den goda stämningen gick nästan att ta på när GP var på plats på hotell Clarion Post i Göteborg under söndagen. Runt 300 personer – en blandning av Faktummedarbetare från hela regionen och deras anhöriga – hade samlats på hotellet för att bli bjudna på julbord med tillhörande underhållning.

– Det är helt fantastiskt. Jag pratade med en person som är här med sina kompisar och ett av deras barn som aldrig ätit julbord tidigare, säger Faktums chefredaktör Sarah Britz.

Dagen började med kramkalas i foajén när många som inte träffats på länge fick syn på varandra. Sedan var det dags för ett gruppfoto utanför entrén innan alla gick in för att sätta sig till bords.

ANNONS
Runt 300 Faktumförsäljare samlades för att äta julbord tillsammans. Här poserar några av dem för en gruppbild innan festen började.
Runt 300 Faktumförsäljare samlades för att äta julbord tillsammans. Här poserar några av dem för en gruppbild innan festen började. Bild: Anna Svanberg

Levde på vatten och bröd

Eija Ikonen, 56, började sälja Faktum i Göteborg för runt fem år sedan. För henne har Faktum inneburit en chans till ett mer drägligare liv.

– Jag fick ingen hjälp tidigare. Jag hade inga pengar, bodde utomhus och levde på vatten och bröd från kyrkan. Ibland duschade jag inte på flera dagar, då började man undvika folk. Man kände sig ruffig, man skämdes ju, säger hon.

I dag har Eija Ikonen ett förstahandskontrakt på en lägenhet och "hankar sig fram", som hon själv beskriver det. Men nyligen var hon med om en stor förlust – hennes hund sedan 11 år tillbaka gick bort.

– Det är jättejobbigt och känns väldigt ensamt. Jag visste inte att man kunde bli så ledsen över ett djur.

Trots sorgen tycker hon det är kul att vara på julbordet och träffa gamla vänner och umgås med sin dotter och sina barnbarn som hon har bjudit med dagen till ära.

– Det känns jättekul att kunna bjuda dem, det kan man inte göra annars, säger hon.

Eija Ikonen uppskattade att bli bjuden på julbord.
Eija Ikonen uppskattade att bli bjuden på julbord. Bild: Anna Svanberg

Många godbitar på julbordet

Inne i matsalen var stämningen känslosam med en del tårar men framförallt mycket värme och glädje. Långbord hade dukats i julens färger och i hörnet av salen stod en gran med flera hundra julklappar under till barnens förtjusning. Julklapparna har samlats in av hotellet under den senaste månaden och delades ut till barnen efter maten.

ANNONS

Vidare in i bufférummet ringlade sig kön lång fram till buffébordet och det var inte helt lätt för besökarna att välja mellan alla delikatesser.

– Oj, nu går jag visst i motsats riktning av kön, utbrast Jonatan Skatt, 36, när han var i full färd med att plocka tallriken full av julmat.

Till vardags säljer han Faktum vid Domkyrkan i Göteborg. Tillsammans med flickvännen Amanda Hansson, 27, och elva månader gamla sonen Love, navigerade de bland godbitarna på buffébordet.

– Det är väldigt trevligt att vara här och äta med familjen, säger Amanda Hansson.

Faktumförsäljaren Jonatan Skatt var på plats tillsammans med flickvännen Amanda Hansson, 27, och elva månader gamla sonen Love,
Faktumförsäljaren Jonatan Skatt var på plats tillsammans med flickvännen Amanda Hansson, 27, och elva månader gamla sonen Love, Bild: Anna Svanberg

Kökschefen bakom idén

Julbordet var detsamma som betalande gäster bjudits på den senaste tiden på Clarion Post. Hotellet bjöd både på mat och underhållning samtidigt som personal kom in för att jobba på sin lediga dag.

Initiativtagare till det hela är kökschefen Andreas Olsson, 40, som arbetat på hotellet de senaste tre åren. Han fick idén när han var på en föreläsning med en man som filmat en dokumentärfilm när han testade att leva som hemlös i Oslo.

– Då tänkte jag att vi måste göra något för de här människorna, berättade Andreas Olsson.

Tillsammans med övrig personal planerade han det hela, som utifrån alla glada miner på plats blev en succé.

ANNONS
ANNONS