Fågelexperten om svanräddningen: ”Bra att ha en plan”

Under lördagen räddade djurvännen Ragnhild Jacobsson en svan från den hektiska trafiken på Övre Husargatan – helt rätt gjort, enligt fågelexperten Niklas Aronsson på ornitologföreningen Birdlife Sverige.
– Men det är bra att ha en plan för de väger ganska många kilon, säger han.

ANNONS
|

Sett till vikten är knölsvanen den största fågeln i Sverige och en av de tyngsta fåglarna i världen som fortfarande har förmågan att flyga.

Ragnhild Jacobssons svaninsats under lördagen får beröm av Svenska ornitologföreningens presstalesperson och fågelexpert Niklas Aronsson. Vid den här tiden på året är det inte humöret man ska se upp med, utan vikten som bjässen kan uppnå. Och möjligtvis smittor.

Då är svanen mindre aggressiv

– Svanen häckar inte i nu, utan nu är det övervintringstid och då har inte fåglarna lika aggressivt beteende som många upplever att knölsvanar har under häckningssäsongen. Men det är bra att ha en plan för de väger ganska många kilon, säger Niklas Aronsson.

ANNONS

För andra fåglar är det dock en annan femma. För dem kan häckande knölsvanar vara direkt farliga och det händer att svanar dränker andra fåglar för att skydda sitt eget bo.

Så undviker du svanens bett – och sjukdomar

Det finns dock ett par saker som man kan ha med sig ifall situationen med en svan skulle uppstå igen. Först och främst – använd handskar.

– Skulle svanen bli rädd, ja då kan den försöka bitas så jag skulle därför rekommendera att man bär handskar. De utgör inte på något sätt någon fara för oss människor men de kan nypas rejält, säger Niklas Aronsson.

Handskarna minskar också risken för smittsamma sjukdomar som fågeln kan bära på.

– Hanterar man vilda fåglar ska man alltid tvätta händerna efteråt. För det finns alltid en liten risk för salmonella, även om den risken inte är särskilt stor.

Så lugnar du en svan

Utöver tillräcklig styrka för att lyfta svanen och eventuella skydd så kan det också vara klokt att dämpa fågels sinnesintryck under tiden som förflyttningen sker, fortsätter Niklas Aronsson.

– Ett bra tips är att slänga något över fågeln, exempelvis en jacka för om de ser vad som sker riskerar de att bli stressade. Om man då istället täcker fågeln tenderar de att bli passivare när man ska iväg.

ANNONS
ANNONS