Experternas tips: Så får du ännu vackrare rosor

Nu blommar rosorna som mest. Och årets blomning är utöver det vanliga.
På den årliga Rosenfesten i Trädgårdsföreningen fick både entusiaster och flanörer ta del av experternas kunskaper.
GP passade på att få tips på hur man får rosorna att bli ännu vackrare.

ANNONS
|

Trädgårdsmästaren Anna Lindqvist sitter på huk framför en pimpinell i ett hörn av Trädgårdsföreningen. Hon visar de små matta bladen och mörknande nyponen för en grupp intresserade besökare.

– Det här är en Sandviks Olivia som samlats in på Orust. Den skulle kunna vara förädlad i Skottland på 1700-talet. Om man vill ha en lättskött sort är den ett bra val, berättar hon.

Gruppen rör sig vidare för att titta på fler av de gammaldags kulturrosorna som bevaras av Göteborgs Rosarium i Trädgårdsföreningen. De får lära sig om såväl lokala klonarkiv och det nationella programmet för odlad mångfald som gjort en landsomfattande inventering av äldre kulturrosor. Många av dem som hittats på västkusten finns här bland Trädgårdsföreningens 1200 olika arter.

ANNONS

Varje år första lördagen i juli

Rosenfesten arrangeras årligen den första lördagen i juli av Stadsmiljöförvaltningen som driver Trädgårdsföreningen. Alla guidningar och föreläsningar är gratis. På årets fest kunde gästerna lära sig mer om hur man gör för att föröka rosor, olika rosträdgårdar och massor av rossorter. Men framför allt njuta av dofterna och mångfalden av färg och form.

– Rosorna mår väldigt bra av sol och värme så de har trivts i år, säger Anna Lindqvist.

En av gästerna är Cecilia Dahlbom från Kullavik. Hon har varit på Rosfesten flera gånger förut men den här är utöver det vanliga tycker hon.

– Det är fantastiskt. Det har varit ett underbart ros-år i år. Jag bara älskar det. Det är det bästa jag kan minnas.

Cecilia Dahlbom från Kullavik försöker komma på rosfesten varje år. Årets fest beskriver hon som magisk.
Cecilia Dahlbom från Kullavik försöker komma på rosfesten varje år. Årets fest beskriver hon som magisk. Bild: Sanna Tedeborg

Vad tar du med dig härifrån i dag?

– Jag hade spanat in en buskros länge som nu bara stod där till försäljning så den har jag köpt med mig.

Lite längre bort promenerar Jennifer Hansson och Oscar Thornander från Landala.

– Vi tog bara en promenad så det var en lycklig slump att vi hamnade på rosfesten, berättar Oscar.

– Jag kan inte så mycket om rosor, men nu känner jag att jag väldigt gärna vill ha en stor trädgård med många klätterrosor, säger Jennifer Hansson.

ANNONS

Se skillnaden mellan moderna och gammaldags rosor

Framför lagerhuset pågår försäljning av honung och rosenbuskar. Rosodlaren Anna Larsson från Alingsås har med sig några av sina vackraste rosor till försäljning.

– Honungsrosorna har varit väldigt populära i år. Men det har också varit mycket snack om Cristata som även kallas för Napoleons hatt, säger hon och visar upp en rosa ros med krusiga foderblad som krullar sig under kronbladen.

Anna Larsson är en av få rosodlare i Sverige och driver upp sina rosor på en åker utanför Alingsås. Hon passar på att dela med sig av ett tips på hur man kan se om en ros är återblommande, det vill säga att den är mer förädlad och en så kallad modern ros, eller om den bara kommer blomma ett kort tag på sommaren.

– Om bladen är blanka så är det oftast en återblommande sort. Är de matta så är det en gammaldags sort som inte blommar så länge. Men de gammaldags är kända för sin fantastiska doft, så egentligen gillar jag dem bäst, säger hon.

Expertens tips: Så tar du bäst hand om dina rosor

Vattna inför blomning

För att få en bättre blomning ska man se till att jorden är fuktig hela vägen fram till blomning. Stick ner fingret och känn efter i jorden runt rosen. En kanna vatten varannan dag kan behövas när det är torrt och varmt ute.

Beskär återblommande rosor hårt

För att rosorna ska må bättre och bli mer motståndskraftiga mot angrepp ska de beskäras. Det är klart att det skiljer mellan olika rosor, vissa buskrosor vill man ha högre, men har man så kallade moderna rosor som blommar flera gånger under sommaren ska man inte vara rädd för att beskära dem hårt och lämna bara en decimeter av stjälken.

Rosor beskärs under senvåren när frostrisken är över och björkbladen liknar små musöron.

Putsa fram till september

När första blomningen vissnat på moderna rosor som återblommar ska man skära av de vissna blommorna (putsa) för att stimulera ny blomning. Detta kan man göra ända fram i september då rosen behöver gå in i vintervila.

Gödsla två gånger

I Göteborgs Rosarium i Trädgårdsföreningen får rosorna gödsel två gånger varje år. Efter beskärningen i maj och sedan en näve till efter midsommar. Det är fortfarande inte för sent att gödsla om man inte hunnit med det.

Bekämpa svamp och löss

Trädgårdsföreningen sköts helt ekologiskt och använder därför inga onaturliga bekämpningsmedel. För att minska svampangrepp som ofta drabbar rosor används en annan svamp som sprutas på bladen. För att minska förekomsten av löss ser man till att locka insekter som äter löss med hjälp av pollinatörsvänliga växter som planteras intill rosorna. Då skapas ett ekologiskt kretslopp som gör att både rosorna och djuren mår bättre.

Källa: Anna Lindqvist, trädgårdsmästare i Trädgårdsföreningen och delansvarig för Göteborgs Rosarium.

LÄS MER:De bor i Sveriges mysigaste hem – se bilderna från idylliska trädgården

LÄS MER:Oro på Botaniska – hundraåriga träd hotade

LÄS MER:Här är de tio dyraste husen till salu i Västsverige

ANNONS