EU-migrantläger i Göteborg tvångsutryms

Under tisdagseftermiddagen påbörjades en utrymning av ett EU-migrantläger i ett skogsparti i Biskopsgården. Polisen drog handgripligen ut skrikande och sparkande personer från husvagnar. – Jag har ingen aning om vart jag ska ta vägen nu, säger Letisia Stoica, en av de boende på området.

ANNONS
|

Redan i morse bildade ett 20-tal personer en mänsklig kedja framför tre husvagnar, som är hem för ett tiotal migranter,i syfte att förhindra bärgare att komma fram till lägret i Bisopsgården. De försökte även blockera vägen med stockar och större stenar.

Tumult utbröt när personer som protesterar mot beslute försökte krypa under husvagnarna. Polisen drog handgripligen ut skrikande och sparkande personer från under vagnarna samtidigt som de som protesterade skrek "grisar" och "övervåld" mot poliserna.

Georgetta Baicu är en av personerna som bor i lägret, och hon vädjar till polisen att lämna platsen samtidigt som tårarna rinner ner för kinderna.

ANNONS

– Polisen, kommunen, alla måste förstå att vi har ingenstans att ta vägen. Husvagnen är vårt hem. Hundar blir bättre behandlande än människor som oss.

Höggravida Letisia Stoica har bott i lägret tillsammans med sina svärföräldrar i en månad. Hon är 20 år gammal och barnet ska komma i juli.

– Jag har ingen aning om vart jag ska ta vägen nu, säger hon och tittar på demonstranterna som har bildat mänsklig kedja runt hennes hem.

Polisen tillkalladeförstärkning och vid lunchtid befann sig ett 20-tal poliser på platsen.

Leif Eriksson är talesperson för de avhysningshotade personerna och är den som har överklagat kronofogdens beslut.

– Historien upprepar sig. Rent allmänt är det ett jätteproblem att Göteborgs stad har tagit beslut om att uppfylla FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna samtidigt som man gör människor hemlösa. Det är väl ingen som vill ha sådana här bosättningar, men människorna erbjuds ju inte heller ett realistiskt alternativ, säger Leif Eriksson.

– En konkret lösning kan vara att bärgarna transporterar vagnarna till en 24-timmarsparkering och lämnar över dem till ägarna som då får ansvaret att flytta dem inom ett dygn.

Fredrik Dahlgren är dialogpolis:

– De berörda parterna har sagt nej till det förslaget. Men vi kan gå med på att ägarna flyttar på vagnarna själva. Poliser på plats säger emellertid att man betvivlar att husvagnarna är i körbart skick, och att man inte kommer att släppa ut dem på vägarna om så är fallet.

ANNONS

– Genom nätverket Stöd EU-migranter skulle de här personerna haråd att ombesörja bärgning själv,men man vet inte hur långt uppskov man får av polisen, säger Johannes som är engagerad i organisationen.

Vid halv ett-tiden gick två boende med på att skjutsas till socialkontoret av polisen. Samtidigt började polisen röja bort de farthinder som hade byggts upp på stigen fram till lägret.

Vid ett-tiden informerade polisen personerna på plats om att de kommer att avlägsnas om de inte går frivilligt.

–De som inte flyttar sig frivilligt kommer att bli avlägsnade. Vi har förhandlat fram och tillbaka och kommer inte längre. Kronofogdens besökt kvarstår, platsen ska tömmas och vi ska bistå dem i deras förrättning, säger polisinsatschef Sofia Dammström.

– De som har fattat beslutet om avhysning har överlåtit till de som ska verkställa att göra en bedömning av huruvida det är proportionerligt eller inte. Det känns inte rättssäkert eftersom den sista bedömningen inte finns skriftligt motiverad, säger Leif Eriksson.

Polisen meddelade vid halv två-tiden att man omgående kommer att spärra av platsen och handgripligen avlägsna de personer som trots det dröjer sig kvar. De boende erbjöds då skjuts till socialen.Strax innan två var polisen färdig med avspärrningen och samtliga EU-migranter hade lämnat platsen. Kvar på platsen fanns 13 demonstranter.

ANNONS

Då börjadepolisen att lyfta ut demonstranter. En del stretade emot och andra gjordesig lealösa. "Ni bryter mot barnkonventionen" skrek en ung kvinna som blev buren av flera polismän.

Inom loppet av ett par minuter var alla demonstranter utom en avlägsnade från platsen och placerade i polisbilar.

– Under en av husvagnarna befinner sig en person som har låst fast sig med någon typ av vajerlås, och den har legat där sen vi kom. Vi kan inte börja lyfta och dra i vagnarna innan den personen är ute. Och det handlar om att ingen ska behöva skadas här i dag, säger polisinsatschef Sofia Dammström.

Strax före halv tre lyftes personen ut av tre polismän och en bärgningsbil rullades in på området.

TEXTEN UPPDATERAS

ANNONS