Ett socialt hinder att inte kunna simma

Sommarlov innebär för många barn sol och bad. Men för den som inte kan simma är det inte alltid lika kul. Därför anordnar Angereds simklubb varje sommar kostnadsfri simskola.
– Nu kan jag simma var som helst, säger deltagaren Davidson Okoli, 11 år.

ANNONS
|

Varje sommarlov anordnar Angereds simklubb kostnadsfri simskola för barn i åldrarna 4–15 år. Alla är välkomna och platserna brukar gå åt fort – först till kvarn gäller. Just den här förmiddagen är nybörjargruppen för de lite äldre barnen på plats. Skratt, peppande tillrop och ljudet från plaskande vatten ekar mellan simhallens väggar när barnen simmar fram och tillbaka i poolen. En del har redan viss simvana och löser uppgiften i stort sett på egen hand och andra har precis börjat lära sig och behöver lite mer stöd från simläraren. Matilda Wendt, verksamhetsansvarig från klubben, har sett att behovet av en sommarsimskola är stort.

ANNONS

– Jag jobbar här varje dag och vi ser ju otroligt många som inte kan simma. Och sedan är det ju också så att många kan betala och gå i den ordinarie simskolan som vi har under vårtermin och hösttermin, men det är också väldigt många som inte har den möjligheten, säger Matilda Wendt och fortsätter:

– Det blir ett ganska stort glapp också under sommaren, så det är bra att vi kan erbjuda det just då. De går kanske med skolan under hösten och våren och så kan de gå med oss under sommaren. Så tappar de inte så mycket.

”Nu kan jag simma var som helst”

Davidson Okoli, 11 år från Lövgärdet, är en av årets simskoledeltagare. Det är första gången han går i simskola och han tycker hittills att det har gått jättebra.

– Jag har lärt mig en massa saker. Men det är fortfarande svårt att simma supersnabbt. Men annars har jag i alla fall lärt mig att simma bra. Men inte hundra procent bra, för jag har bara övat en vecka.

Tidigare har Davidson tyckt att det har varit tråkigt att han bara har kunnat bada där det är grunt och säger att det i vissa situationer har känts läskigt att inte kunna simma.

ANNONS

– Om jag skulle åka båt till exempel så kändes det läskigt för om den skulle sjunka. Då tänkte jag på att jag inte kan simma.

Vad kommer det innebära för dig att du kan simma nu?

– Nu kan jag simma var som helst. I det grunda, i det djupa, i hav eller sjö. Och jag kan hoppa från en brygga.

Längtar du efter att få göra det?

– Ja, för att det finns en brygga där jag bor som man kan hoppa från, men jag har inte kunnat göra det för att det är djupt.

Inte bara en säkerhetsrisk

För många i Sverige är det en självklarhet att somrarna till stor del består av att befinna sig i, eller i närheten av, vatten. Men i många kulturer har man inte samma tradition, menar Matilda Wendt.

– I många av de länderna som de här barnen har sitt ursprung i, så har man inte den kulturen på samma sätt. Dels för att man inte har öppet vatten på samma sätt, dels för att man inte går och badar som en fritidsaktivitet, vilket man gör en del här i Sverige. Och då är det ju också en social grej att man kan gå och bada med sina kompisar. Och kan man då inte simma, så blir det ju svårt.

ANNONS

Vad innebär det för ett lite äldre barn som inte kan simma?

– Dels har vi ju det självklara att man inte ens får godkänt på idrotten i skolan om man inte är simkunnig. Men också det här sociala med att man inte kan gå och bada med sina kompisar. Sedan blir det ju en säkerhetsrisk att vara vid vattnet på sommaren, eller på vintern för den delen, också. Så det är ju jätteviktigt.

LÄS MER:Orimliga krav på elevers simkunnighet – utan rätt förutsättningar

LÄS MER:Stor brist på simhallar i Göteborg – bara en byggd på över 40 år

LÄS MER:Inför badsäsongen: Så räddar du någon som drunknar

ANNONS