Ett paradis för naturisterna

ANNONS
|

Stora träd i strandkanten skyddar stugområdet på Stora Ekenäset från insyn. Att många båtar saktar ner när de åker förbi bryggan är det ingen av gästerna på ön som orkar bryr sig om. Oinbjudna badgäster får däremot snabbt veta vad som gäller.

- Det är mest ungdomar som stannar till vid bryggan. När vi talar om att de gärna får stanna och bada, men i såna fall utan kläder, försvinner de flesta snabbt. Ofta räcker det att vi går ner och sätter oss näck på bryggan för att de ska fatta vinken, säger Gittan.

Den här veckan njuter hon tillsammans med sin man och tre andra familjer av sol och semester på Västergötlands naturistförenings egen ö i Frisjön, ett par mil utanför Borås. Gittan blev medlem i föreningen för sju-åtta år sedan, ditlockad av sin svåger.

ANNONS

- Jag var tveksam först och tyckte det verkade fånigt att klä av sig. Det räckte med en helg med pangväder - sen var jag såld. Att vara som man är ger en otrolig frihetskänsla, säger hon.

När "Naken -Janne" från Farmen för ett par år sedan började figurera på kvällstidningarnas löpsedlar och i tv-sofforna kom naturismen i fokus. En uppmärksamhet som naturisterna på Stora Ekenäset gärna hade varit utan.

- Att sitta naken i en tv-studio är verkligen ingenting en naturist skulle göra. Till skillnad mot vad folk tror går vi inte omkring nakna hemma, vi tycker bara det är skönt att bada och sola utan kläder, säger Gittan.

Sveriges minsta förening

Västergötlands naturistförening är med sina 70 medlemmar landets minsta naturistförening. Även om ett par av årets nya medlemsfamiljer är ganska unga, har föreningen på senare år haft problem med återväxten. Bristen på bekvämligheter är en anledning, tror de. På ön har föreningen tre stugor till uthyrning och plats för tält. I klubbstugan finns en gasspis med ugn där de kan laga mat och äta tillsammans när det är dåligt väder. Men det finns ingen elektricitet, maten förvaras i en jordkällare och vatten får man hämta i brunnen.

ANNONS

- Det här är den totala avkopplingen och man kan verkligen gå ner i varv. Här finns ingen tv, inga datorer - det avskräcker kanske en del som är vana vid att campa i moderna husvagnar och husbilar, säger Gittan.

De första naturisterna kom till Stora Ekenäset redan på 50-talet och de kommer att vara här ett bra tag till. 1973 köptes ett arrende av den åtta hektar stora ön.

- Det gäller i 19 år till - vad som händer sen är det ingen som vet, berättar Inger, föreningens ordförande.

Hon och maken Stig blev medlemmar i början av 70-talet. Nu har de en egen stuga på ön och Inger gör sitt åttonde år som ordförande. Det är hon som tar emot föreningens alla telefonsamtal och mejl från nyfikna.

- Det kommer en del konstiga förfrågningar från folk som inte vet vilka vi är. Och det är en del skummisar som ringer och flåsar i luren. Därför har vi valt att bara låta familjer och par bli medlemmar. Är man intresserad av att gå med får man komma hit och prova, säger Inger.

Alla som delar naturisternas filosofi, att värna naturen och att inte ha kläder när vädret tillåter, är välkomna. Några andra regler finns egentligen inte och att kläderna åker på om man känner sig frusen, är helt ok.

ANNONS

Ett medlemskap i en naturistförening ger inträdesbiljett till naturistcampingar över hela världen. Sverige lockar varje sommar många utländska besökare, främst från Holland, Tyskland och Frankrike.

Mitt på gräsplanen framför klubbstugan ligger familjen Oosting-van Es på en filt. Med tidningar, böcker och leksaker har de laddat för en lång dag i solen. Maikke kom hit med sina föräldrar första gången när hon var åtta år. Sedan dess har det blivit åtskilliga bilturer mellan Stora Ekenäset och Dordrecht i Holland. Nu för tiden med mannen Nico-Jan och barnen Anna och Eva.

- När vi frågar barnen vart de vill åka på semestern är det alltid hit. Här kan de bada, fiska, plocka smultron och blåbär. Favoritplatsen har de hittat på en klippa vid vattnet, där sitter de och leker att de är Ronja Rövardotter. Här kommer man verkligen nära naturen.

Slipper bli bedömd efter bikinin

Det är just naturen och det enkla och prestigelösa livet på ön som gjort att Maikke blivit naturist. På Stora Ekenäset slipper hon bli bedömd efter vilken bikini hon har på sig.

- På stranden är det som en enda stor modeshow, här är det i stället insidan som räknas, säger hon.

ANNONS

Även om dagarna på Stora Ekenäset inte styrs av klockan, finns det några hållpunkter som den som vill kan rätta sig efter. Varje kväll, oavsett väder, värms den vedeldade bastun upp och sedan är det samling kring grillen. Och så bad förstås. På morgonen, efter förmiddagsfikat, före middagen, efter bastun....och ett kvällsdopp i solnedgången på andra sidan kullen. Med 25 grader i vattnet är det svårt att låta bli.

- I dag badade jag nog tio gånger redan före lunch. Men 18 grader, där går gränsen för mig, säger Inger.

ANNONS