Erik Nord: "Nu måste vi ta hand om varandra"

En intensiv polisjakt har lett till en polismans död efter att polismannen blivit påkörd av en bil på E20. Polisens områdeschef i region Väst Erik Nord ser det hela som en tragedi.

ANNONS
|

Strax innan klockan 10 rånades en butik vid Kaggeledstorget i Göteborg av fyra personer. Det väpnade rånet resulterade i en polisjakt där rånarna flydde över E20. En av poliserna som följde efter rånarna blev då påkörd av en bilist och ådrog sig så svåra skador att han dog.

"Påverkar hela organisationen"

– Det här är en väldigt tragisk händelse, med en medarbetare vi alla känner, säger Erik Nord.

– Alla dödsfall är tragiska, men detta påverkar hela organisationen och nu gäller det för oss att vi tar hand om varandra, säger han.

LÄS ÄVEN:Polis ihjälkörd i polisjakt efter väpnat rån

Polisens höll senare en presskonferens med anledningen av händelsen under söndagseftermiddagen.

ANNONS

– Det här är en pressträff vi gärna hade avstått från att hänvisa till. Det är en tragisk händelse. En medarbetare har avlidit, säger regionschef Klas Friberg.

Han fortsätter.

– Det var en medarbetare i iver att göra ett bra jobb och det ledde fram till att han avled vid halv tolv-tiden idag.

Även polisens fackförbund har med sorg uttalat sig om händelsen.

Flaggor på halv stång

Utanför polishuset på Ernst Fontells vajade flaggorna på halv stång. I konferensrummet där presskonferensen hölls var stämningen tung. Camilla Fogelhamre, kommunikatör på Polisen i region Väst, säger att händelsen är svår att ta in.

– Det är helt ofattbart. Jag tror inte att vi kommer att förstå det här förrän efter ett tag.

Polisen kommer nu att följa sina rutiner för krishantering, säger Camilla Fogelhamre.

– Vi ska göra det som behövs. Fördelen när man jobbar med det vi gör, är att det finns bra beredskap, säger hon.

Polisjakt efter väpnat rån

Polisjakten efter de fyra rånarna påbörjades efter ett rån i en tips- och tobaksbutik i Björkekärr vid halv tio-tiden. Polisen, som ryckte ut med flera patruller och en polishelikopter kunde efter en kort jakt snabbt gripa tre av gärningsmännen. Vid ett tillfälle fortsatte jakten till fots vid E20. Det var där den 44-årige polisen blev påkörd av en bilist som resluterade i att han senare dog av skadorna.

ANNONS

Anhöriga har blivit underrättade om dödsfallet.

Jakten på den fjärde gärningsmannen fortsatte efter händelserna på E20 och en halvtimme senare kunde även den gärningsmannen gripas i närområdet.

Polisen vet ännu inte vad det är som rånarna har tagit från butiken. Butiksägaren fick lättare skador på huvudet men behövde inte uppsöka sjukhus. Butiken är nu avspärrad för teknisk undersökning av polis och alla fyra gärningmännen misstänkt för rånet av butiken.

ANNONS