Ensam delfin siktad på nytt i Göteborg

För en vecka sedan fick en skeppare syn på en delfin som simmade omkring mitt i Göteborgs hamn. Att en sadeldelfin letar sig så långt in i Göta älv var inget mindre än en sensation, menade en expert. Nu har nya bilder dykt upp, som tyder på att samma delfin fortfarande befinner sig i skärgården.

ANNONS
|

Förra veckan chockades skepparen John Lindskog av vad som såg ut att vara en tumlare mitt bland båtarna i Göta älv. Experterna på Naturhistoriska museet var även de mycket förvånade, särskilt när det visade sig att tumlaren i själva verket var en sadeldelfin, som är mycket mer ovanlig.

– Jag vet knappt vad man ska säga. Det här är never heard of,sa marinbiologen Kenneth Lundin till GP.

LÄS OCKSÅ:SENSATIONEN: Sanningen om delfinen mitt i Göteborg

Eftersom delfiner sällan simmar omkring ensamma trodde Kennet Lundin att den troligtvis kände sig ensam och längtade efter sällskap.

Hoppade runt och lekte

Nu har en läsare hört av sig till GP efter att ha sett delfinen, som fortfarande verkar vara kvar i Göteborgsområdet. Vid lunchtid på fredagen kunde den ses från färjan mellan Hönö och Lilla Varholmen. Delfinen hoppade runt och lekte kring fören och följde sedan efter färjan på nära håll i flera minuter.

ANNONS

– Jag gick ut på däck och hörde hur det plumsade till ordentligt i vattnet samtidigt som någon bredvid mig utbrast "Titta, en tumlare!", säger Fredrik Strömberg.

Fredrik harsjälv simmat med delfiner i Mellanöstern och tyckte sig känna igen det han nu såg som en delfin snarare än tumlare.

Samma delfin som senast

Det visar sig mycket riktigt vara en delfin som gjorde färjan sällskap mellan Hönö och Lilla Varholmen.

– Ja, man ser att det är en delfin på bilderna.Den är vit på sidan och har teckningen som kännetecknar en sadeldelfin. Jag kan säga att jag är 95 procent säker på att det är en sadeldelfin, säger Svante Lysén, marinbiolog påGöteborgs Naturhistoriska Museum.

Att delfinen följde efter färjan är ett beteende som också tyder på att det inte rör som en tumlare, då delfiner är mer sällskapliga av sig, enligt Svante Lysén. Sannolikt rör det sig också om samma delfin som dök upp i Göteborgs hamn förra veckan.

LÄS OCKSÅ:Tumlare siktad mitt i Göteborg

Den har synts till på olika platser under någon månads tid, tidigare kring Käringön och innan det befann den sig förmodligen i Öresund.

– Jag tror att det här är samma delfin, allting tyder på det, sägerSvante Lysén.

ANNONS

Har du sett en val eller en delfin? Anmäl gärna tillwww.valar.se.
ANNONS