Enorm polisinsats under nazistdemonstration

22 personer från Nordiska motståndsrörelsen har anhållits på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp efter lördagens demonstrationer i Göteborg. – Totalt sett är jag väldigt stolt över svensk polis och över hur mina kolleger har arbetat, säger presstalesmannen Thomas Fuxborg.

ANNONS

Se också: Här är GP:s liverapportering från lördagen från demonstrationerna.

Jouråklagare i Göteborg har anhållit 23 personer efter lördagens demonstrationer i Göteborg. 22 av personernaär på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp och deltog i Nordiska motståndsrörelsens demonstration. Utöver nazisterna är ytterligare en personmisstänkt för försök till våld mot tjänsteman utanför Liseberg.

– Jag har inga uppgifter just nu om hur många av de anhållna det är som är från Göteborg. De kan komma från alla möjliga delar av Sverige, berättadeKarin Rosander vid Åklagarmyndighetens presstjänst under lördagskvällen.

Av de anhållna är 22 män och en kvinna i åldrarna 20–50 år. Majoriteten är hemmahörande på olika orter i Sverige. Två av personer är medborgare i andra nordiska länder.

ANNONS

De misstänkta personerna kan kommabegäras häktade i början på veckan. Av de totalt 35 gripna under lördagen uppger polisen att 13 personer har släppts på fri fot, misstankarna mot dem kan dock kvarstå.

Polisen utesluter inte att det kan bli tal om att fler personer i ett senare lägekan komma att misstänkas för brott efter lördagens demonstrationer. Med hjälp av kroppskameror monterade på polismän, filmdokumentation från polisens helikopter och från kameror på polisbilar, har polisen ett gediget material att gå igenom.

–Vi ska analysera vårt material och gå igenom det. Det är inte alls omöjligt att fler kan misstänkas för brott, säger polisens presstalesman Tommy Nyman.

LÄS OCKSÅ:Göteborg skickade hem NMR

Dök aldrig upp

Inför nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration på lördagen fick Göteborgspolisen förstärkning från hela Sverige. Hur många poliser som har deltagit i insatsen vill man av taktiska skäl inte avslöja.

Polisen inriktade sig tidigt på att bevaka området runt Scandinavium där det var tänkt att Nordiska motståndsrörelsen skulle inleda sin demonstration. De skulle sedan enligt planen ha gått längs Sten Sturegatan bort mot Nya Allén vid Gamla Ullevi.

Nazisterna dök dock aldrig upp på den tänkta platsen. De första oroligheter som uppstod vid Scandinavium, alltså den planerade utgångspunkten för NMR-demonstrationen, var i stället när en grupp motdemonstranter med hjälp av uppblåsbara plastkrokodiler och knallskott försökte storma en av polisens avspärrningar.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Nazimarschen: Utländska vänsterextremister i bussar till Göteborg

Nazistledare grepsefter våldsamt upplopp

Tumult inträffade också längs Örgrytevägen utanför Liseberg. NMR samlades tidigt på förmiddagen vid parkeringen utanför ICA Maxi på Grafiska vägen i Mölndal och gick därifrån till fots in mot Göteborg. Utanför Focus-huset vid Lisebergs station uppstod vid 13-tiden ett våldsamt bråk efter att nazisterna vägrat följa polisens angivna färdväg och försökte rusa upp mot Bokmässan vid Svenska mässan. Polisen grep 23 personer från Nordiska motståndsrörelsen på platsen. Enligt polisen var en av de gripna personerna NMR:s ledare Simon Lindberg. Av de 23 gripna släpptes tidigt en person som är under 15 år.

– Vi hade en situation under ungefär en timmes tid där det kastades bangers, knallskott och andra föremål från framför allt motdemonstranternas sida utanför Liseberg. Dessförinnan hade vi en situation där NMR blev misstänkta för våldsamt upplopp och då greps 23 personer efter att ha sprungit åt ett annat håll än de hänvisats till, sa polisens presstalesman Thomas Fuxborg, under lördagen.

I samband med upploppet greps även en person misstänkt för misshandel efter att en polisman skadats. Polismannens skadeläge bedöms inte vara allvarligt.

– Tanken från början varatt de skulle samlas vid Grafiska vägen för att sedan ta sig upp till Sten Sturegatan förpåbörja sin allmänna sammankomst. Färden dit drogut på tiden med en del kontroverser på vägen. När de kom fram till Focushuset ville deinte lyda oss och skulle gå en annan väg upp mot Bokmässan och det satte vi stopp för, sa Thomas Fuxborg.

ANNONS

Polisen avbröt nazidemonstrationen

Det misstänkta våldsamma upploppet gjorde att polisen bestämde sig för att avbryta nazisternas planerade demonstration. I stället slog polisen en järnring mot demonstranterna som vägrade att flytta på sig.

Under flera timmar uppstod ett dödläge och under tiden NMR omringades vid Focushuset uppstod nya oroligheter. Vid ett tillfälle attackerades minst en journalist vid platsen.

– Journalisten fick en sköld upptryckt mot ansiktet eller sin kamera och dåingrepp polisen och då blev även polisen attackerad.Isamband med det greps en demonstrant misstänkt för misshandel eller försök till våld mot tjänsteman, berättade Thomas Fuxborg.

LÄS MER: Cwejman: Sveriges poliskår ska ha tack

Krävde att gripne ledaren släpptes

Efter flera timmars fryst lägevid Focushuset bestämde sig NRM till slut för att lämna Göteborg. Under massivt polispådrag med ridande poliser och polisbussar eskorterades nazisterna tillbaka till Grafiska vägen och sina bilar vid parkeringsplatsen utanför Ica i Mölndal.

LÄS MER: De möter nazisterna med Star Wars-musik

Under det frysta lägetförsökte nazisterna innan de lämnade Göteborg ställa krav på polisen: De tänkte inte flytta på sig förrän deras gripna ledare Simon Lindberg släpptes fri.

Från ett flak från en lastbil NMR fick tillåtelse att köra fram vid Focushuset förklarade en talesperson för nazisterna att Lindberg var en "politisk fånge" och att de inte avsåg att lämna platsen så länge Lindberg satt fängslad. Enligt polisen är Lindbergmisstänkt för våldsamt upplopp alternativt våld mot tjänsteman.

ANNONS

– De är inte i någon ställning att ställa ett ultimatum till oss. Det kan de inte göra. Vi jobbar med en situation då vi försöker lösa konflikten men då möts vi tyvärr av våld, kommenteradeStefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i Region Väst, NMR:s krav.

LÄS MER: Ex-nazisten: "Att folk fortfarande kan tro på det där"

LÄS OCKSÅ:GP granskar NMR: "En våldsam sekt"

Polisens presstalesman: "Stolt över svensk polis"

Gustafsson kollega Thomas Fuxborg sammanfattade under lördagenpolisinsatsen som lyckad.

– Totalt sett är jag väldigt stolt över svensk polis och över hur mina kolleger har arbetat under den här dagen, med många svåra situationer och många avspärrningar, saThomas Fuxborg.

När nazistdemonstrationen trycktes undan mot Mölndal under lördagskvällen skingrades demonstranterna, enligt polisen. Vissa till fots, andra i fordon.

–Det var några som fortfarande uppehöll sig på platsen, men jag har inte hört att det ska vara några oroligheter, berättade Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst.

En person greps för brott mot vapenlagen, men polisen kommenterar i nuläget inte vilken typ av vapen det rör sig om.

Har ni fått användning för arresten i polisgaraget?

– Det har jag ingen information om, svarade Jenny Widén.

LÄS OCKSÅ:Här är alla manifestationer mot nazisterna

ANNONS

De 35 gripna misstänks under lördagskvällen för följande brott:

  1. Fyra personer greps misstänktaför förberedelse till grov misshandel.
  2. 22 personer greps misstänkta förvåldsamt upplopp och är anhållna.
  3. Fyra personer greps misstänkts förvåldsamt motstånd.
  4. Tre personer greps misstänktaförförsök till våld mot tjänsteman. Av de tre är en person anhållen.
  5. En person greps misstänktförbrott mot luftfartsförordningen.
  6. En person greps misstänktför brott mot vapenlagen.
ANNONS