En glimt bakom kulisserna i nya tornet

ANNONS
|

1984 inleddes arbetet med det första tornet. Nu 30 år senare står det tredje tornet, East tower färdigt, hundra meter högt och Göteborgs högsta boningshus. Göteborgs-Posten fick sig en titt bakom kulisserna.

– Lobbyn är 260 meter lång, från Korsvägen till Focus. Den ska fyllas med liv. Vi har en blomsterbutik och galleri, säger vd Daniel Stenbäck

Än så länge återstår mycket arbete innan allt är helt färdigt. Ljudet från borrmaskiner ekar och väggarna i personalhissarna är klädda i plywood. Men redan i morgon kommer de första gästerna.

– Det blir ingen testperiod. Vi öppnar 91 rum i morgon, efter det öppnar vi 80 rum varannan vecka, säger han

ANNONS

Gothia Towers främsta målgrupp är konferens- och kongressbesökare. Men det var inte länge sedan Göteborg fick ett nytt hotellkomplex. 2012 öppnade Clarion Hotel Post med 500 rum och ett flertal konferenslokaler. Behövs verkligen ett hotell till med ytterligare 475 rum?

– Vi har en helt annan funktion. Förr oss handlar det om vilka marknader vi kan skapa, inte vilka vi kan ta över.

För hotellet handlar det om att skapa nya större evenemang och större kongresser. Men han erkänner att nya hotell till en början minskar beläggningen.

– Antalet gästnätter ökar i helhet. Det är klart att det kommer en dipp när det byggs nytt hotell. Men det kommer tillbaka, säger Daniel Stenbäck.

När det gäller utsikten konkurrerar de nästan bara med sig själva. Från festvåningen ser gästerna ner på Ullevi, Scandinavium och ut över Göteborg.

– Vi har funderingar på att par ska kunna gifta sig i utomhushissen och sen ha festen här uppe, säger Daniel Stenbäck.

Han avslöjar en annan tanke de ha spekulerat kring.

– Vi skulle vilja ha en linbana ner till Liseberg. Det vore nått.

De första gästerna kommer alltså redan nu till helgen. Den 6 december ska allt stå klart, då är det dags för grande opening.

ANNONS

Fakta: Hotel Gothia Towers

Nya tornet kallas East Tower, är 100 meter högt och har 29 våningar.

De 475 nya rummen gör nu att hela hotellet har 1 200 rum.

East Tower väger 30 000 ton och skulle det blåsa orkan vajar byggnaden max 20 mm, högst upp.

Hotel Gothia Towers är Europas femte största hotell.

ANNONS