En anhållen efter nattens oroligheter

ANNONS
|

Upprinnelsen var en husrannsakan på en adress iHammarkullen,nordöstra Göteborg.Enligt polisen låg en misstanke om narkotikabrott i grunden, men i samband med polisens insats utbröt oroligheter. Bilar brändes och det kastades så kallade bangers mot polisen.

LÄS OCKSÅ:Massiv polisinsats i Hammarkullen i Göteborg

En massiv polisinsats pågick under natten i området.

– Det lugnade ner sig vid 01:30-tiden, sedan dess har vi varit kvar i området med personal.En person har gripits och en omhändertogs för ordningsstörning, säger polisens pressinformatör Tommy Nyman på fredagsmorgonen.

Vad är den personen misstänkt för?

– Den personen är misstänkt för narkotikabrott. Men det har även upprättats anmälningarom grov skadegörelse och hot mot tjänsteman eftersom man kastade bangers mot polisen.

ANNONS

Vapen och knark i förrådet

Personen som greps av polisen under natten anhölls senare av åklagare under fredagsförmiddagen. Det gripandet gjordesi samband med dettillslag mot detförråd som var anledningen till att oroligheterna bröt ut i områdetunder torsdagskvällen. Vid tillslaget hittade polisen ett flertal vapen och narkotika.

– Tillslaget var ett led i vårt pågående arbete i Hammarkullen med inriktning mot att störa och lagföra kriminella som verkar i området. Personen som greps är välkänd av oss och bor i området, säger lokalpolisområdeschef Ulf Merlander.

Vågor av oroligheter

Knallskott eller andra fyrverkeriliknande pjäser kastades mot polisen när deras insatsinleddes vid 20-tiden. Men kaotiska scener upprepade sig under kvällen i olika omgångar.Ett vittne på platsen berättade om de dramatiska scenerna i bostadsområdet:

– Så fort polisen lämnade så började det brinna igen. Det har varit väldigt hotfullt här på platsen.

En timme senare berättade vittnen att det var fortsatt kaotiskt i stadsdelen och att ytterligare knallskott kastats mot poliser på plats.

– Det är minst 15 polisbilar här nu, men polisen verkar agera avvaktande, sa ett vittne till GP.se under torsdagsnatten.

Omfattande polisinsats

Framåt 22-tiden hade polisen fortfarande ett tiotal enheter och uppåt 20 poliser på plats i Hammarkullen.

– Det är spänt där ute, vi pratar om 50-60 ungdomar och mycket boende i området som är ute och inte vill att deras bilar ska brinna. Samtidigt är det lugnt och absolut inga kravaller. Men spänt mellan polis och de här ungdomarna, som fortfarande kastar "bangers" på polisen, sa Johan Ljung vakthavande befäl vid polisen, till GP på torsdagskvällen.

ANNONS

Under natten hade polisen alltså kvar personal på platsen som lyckades gripa en person och omhänderta ytterligare en. Fredagen kommer ägnas åt att försöka hitta misstänkta för de brott som begicks under natten,grov skadegörelse och hot mot tjänsteman. Polisen ser en direkt koppling till det tillslag man gjorde mot förrådet.

– Vår bild är att dessa orolighetervar reaktioner på att vi grep den här personen och ett försök att skrämma bort polisen från platsen där vapnen och narkotikan fanns, säger Merlander.

Han tillägger:

– Från polisens sida vill vi tacka de boende för det stöd de visade för polisen i samband med gårdagens insats. Vi vill också uppmana alla som har information om händelserna att kontakta oss, avslutarUlf Merlander, polisens lokalpolisområdeschef.

ANNONS