Elin fångade mystisk gestalt på film i Göteborg

Elins möte med mystiska gestalten sprids på nätet

Hon hade bokat möte med sin psykolog. Men på vägen dit fastnade ett helt annat slags möte på film. En halv miljon människor har sett klippet, och ställer sig nu samma fråga: Vad är det som tittar fram bakom trädet?
– Folk har sagt att det är allt från björnar till lodjur och tvättbjörnar. Men inget av det finns ju i Lunden i Göteborg, säger Elin Mellbergstedt.

ANNONS
|

Klockan har slagit sju. Kvällspromenaden genom skogen är mörk. Elin, som driver en Youtubekanal om true crime, har mobilkameran igång och pratar till sina följare på Instagram. Först senare, efter psykologbesöket, ser hon notiserna på mobiltelefonen. Ett tiotal följare har reagerat på filmklippet. Hon öppnar ett av alla meddelanden och läser orden: ”DET ÄR NÅGON BAKOM TRÄDET”. Sen tittar hon på sin egen inspelning igen.

– Jag tänkte mest ”vad fan är det där?” och kände mig tacksam över att jag inte såg den på plats. För jag kollade ner på mina fötter i gyttjan just då, säger Elin Mellbergstedt.

ANNONS

Snart skulle fler se klippet, och ställa sig samma fråga. Bilderna spreds på olika nätforum. Sen plockades de upp av Youtubekontot ”Nuke's Top 5” som inkluderade dem i videon ”5 Ghost videos so scary I disappeared for a week”. Ett videoklipp som setts av över 800 000 människor i skrivande stund.

Tror själv att det är en människogestalt

Teorierna om vad, eller vem, som faktiskt dyker upp i mörkret är många. Många tror på ekorre. Andra lyfter fram troll och andra sagoväsen som heta kandidater. Fotografen själv har en annan teori.

– Jag tänker att det är en person som gömmer sig när han eller hon noterar att jag filmar, säger hon.

Samtidigt som vissa ser en häxa eller ett spöke titta fram bredvid trädstammen, så är många andra betydligt mer skeptiska. Somliga säger sig vara säkra på att klippet är fake, eller att händelseförloppet på något sätt är iscensatt.

Suddiga och mörka videoklipp klipp på mystiska figurer kan ju lätt väcka sådana misstankar. Hur reagerar du på det?

– Det är filmat live och jag har sms-konversationen med tiden bokad hos psykologen, om någon vill tro att det är stageat. Att det skulle vara gjort i efterhand är osant eftersom att det var live, och detta har också motbevisats av ”Nuke's top 5”.

ANNONS

Elin menar att det dessutom kan vara problematiskt att förknippas med de paranormala teorier och spekulationer som växt fram i takt med klippets spridning på nätet. Dels är hon själv skeptisk till sådana fenomen, och dels är det en trovärdighetsfråga.

– Många tror ju att det är fake, men jag gör true crime på min Youtubekanal ”Mellmurder”, och paranormala videos gör ju så man ser mindre trovärdig ut och därför vill jag inte fejka sådant eller ens ha med det att göra, säger hon och tillägger:

– Folk får tro vad de vill. Jag la inte ens själv ut det först, utan det var en tjej på Reddit.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS