Elefantröjning i Änggården

ANNONS
|

En gång i tiden fanns det elefanter i de svenska skogarna. De gigantiska växtätarna röjde undervegetation och öppnade upp landskapet. Resultatet ser vi än i dag i vår luftiga natur. Det var tusentals år sedan de strövade här fritt – men i dag kunde nyfikna göteborgare få se livs levande elefanter promenera genom Slottsskogen på naturvårdsuppdrag.

Elefanterna Baby och Ghandi reser med Cirkus Scott, som sedan i måndags slagit läger vid Slottsskogsvallen. Klockan 11 i förmiddags vallas de två honorna ut från cirkusområdet tillsammans med skötare, cirkusdirektör Robert Bronett och naturvårdsintendent Leif Lithander från Naturhistoriska Museet.

– Vi har mätt ut ett område där elefanterna ska beta och röja bland snår, buskar och träd i några timmar. Sedan mäter vi hur mycket vegetation de fått undan och hur mycket de gödslat marken, säger Leif Lithander.

ANNONS

Det var han som kläckte idén och kontaktade Cirkus Scott. Robert Bronett, producent och cirkusdirektör, tackade genast ja till förslaget.

– Elefanter är jättebra skogsröjare, såddmaskiner och gödslare. Dessutom är de väldigt miljövänliga jämfört med alla maskiner som behövs för att utföra samma jobb, säger Robert Bronett.

Elefanterna får omedelbart ett entourage på runt 50 personer som måste småspringa efter bjässarna för att hålla tempo.

– Jag läste om elefanterna på facebook i går och tänkte först att det måste vara ett skämt. Men sedan visade det sig att det verkligen skulle hända, så jag ringde min bror som precis flugit in med familj från Kalifornien. Hela gänget slängde sig i bilen och kom hit trots att de är jetlagade, säger Ingrid Eng medan elefanterna stannat en stund.

Plötsligt får Ghandi, en 42-årig indisk elefant som är dräktig, nog av spektaklet och vägrar gå vidare. Har en tre och ett halvt ton tung blivande mor satt sig på tvären finns det inte mycket att göra åt saken. Skötarna tar henne tillbaka till cirkusen och den 44-åriga afrikanska skogselefanten Baby får fortsätta på egen hand.

Vid ett övergångsställe stannar en taxi för den ståtliga fotgängaren, och bilisterna på Margretebergsgatan väntar och släpper förbi Baby. Promenaden fortsätter förbi änggårdsvillorna och in i grönområdet Lilla Änggården. Baby trampar världsvant rakt in i vegetationen och börjar käka och röja runt som om hon aldrig gjort något annat. Hon kliar sig mot en trädstam, drar gröna blad från grenar och stoppar i munnen. Publiken håller sig på några meters avstånd, på skötarnas kommando. När Baby släpper elefantpruttar skrattar alla, men när hon känner sig trängd av närgångna fotografer och slänger omkring sig med snabeln och frustar högt tar alla ett steg tillbaka och drar efter andan. Även tama elefanter är respektingivande och knappast några keldjur. Men få kan slita ögonen från vidundret som gör sig hemmastadd bland buskar och träd.

ANNONS

– Vi hoppas att detta ska bli en tradition varje gång vi kommer till Göteborg. Som ett betessläpp fast med elefanter i stället för kor, säger Robert Bronett.

ANNONS