En av höjdpunkterna på firandet är när man hoppar över små eldar.
En av höjdpunkterna på firandet är när man hoppar över små eldar. Bild: Sanna Tedeborg

Eldfesten flyttar till Frihamnen

På tisdagkvällen är det dags för årets upplaga av Eldfesten – starten på firandet av det persiska nyåret. Årets stora nyhet är att man flyttat från Heden till Frihamnen för att kunna växa och bli en ännu större fest.
– Det är pirrigt, säger Armaghan Romiani som är ordförande för Eldfestkommittén.

ANNONS

Förberedelserna inför årets eldfest pågår för fullt, imorgon tisdag ska man för 32:a gången fira starten på det persiska nyåret, nouruz, i Göteborg.

Det som började som ett privat firande med musik från bilhögtalare i Delsjön tar nu nästa steg och flyttar från Heden till Frihamnen.

– Dels vill vi expandera och växa, och då är det mer yta i Frihamnen. Vi kan ha större scen och när man bokar större artister behöver man ett större backstage-område. Sen är det ljudet också, vi är fortfarande väldigt centralt men det är mindre risk för att ljudet stör i Frihamnen, säger Armaghan Romiani som är ordförande för Eldfestkommittén som tillsammans med Riksteatern arrangerar evenemanget.

ANNONS

Hur känns det att flytta?

– Det är pirrigt, men nu när vi byggt upp lite mer känns det verkligen roligt. Men det är klart, det tar några år innan man känner sig hemma och Heden har ju verkligen känns som hemma, säger hon.

Eldfesten har firats på Heden varje år sedan 2006, bortsett från två år då pandemin satte stopp för arrangemanget.

Internationell stjärna uppträder

Armaghan Romiani väntar sig tiotusentals besökare till årets firande. Nytt för i år är även att alla besökare måste förhålla sig till polisens väskförbud. Det innebär att endast de som behöver skötväska till små barn och de med medicinska skäl kommer få ta med sig sina väskor in. Alla andra handväskor och ryggsäckar kommer stoppas vid entrén.

På scen uppträder bland andra den internationella stjärnan Leila Forouhar och svenska Jasmine Kara. Det väntas även elddansare, fyrverkerier och så klart de traditionella eldarna som hoppas över för att fira in våren.

Eldfesten firas varje år sista tisdagen innan nouruz, det persiska nyåret. Det liknas vid valborg och har firats i flera tusen år.

Eldfesten 2024

Firandet drar igång vid 17.00 med barnaktiviteter som ansiktsmålning och barnteater. Vid 19.00 börjar uppträdanden på scenen och runt 19.30 tänds eldarna. Sen följer musikframträdanden som avslutas med Leila Forouhar och till sist fyrverkerierna.

Firandet hålls vid Frihamnspiren och är gratis för alla.

LÄS MER:Världens kanske viktigaste dans

LÄS MER:Bergsjöns kulturhus fyller ett år – firar med kalas och film

LÄS MER:St Patrick’s Day-firande i Kinna

ANNONS