Efter två år: Slottsskogens ponnyridning och zoo är tillbaka

Ett av Slottsskogens populära besöksmål är tillbaka igen. I slutet av april öppnar Barnens zoo med ponnyridning och djur att klappa efter ett långt uppehåll.
– Getterna kommer njuta lite extra av att hänga med folk igen, säger Anna Schönström, djuransvarig.

ANNONS

I två år har Barnens zoo i Slottsskogen hållit stängt på grund av pandemin. Platsen, som i vanliga fall har öppet under sommarhalvåret, valde att inte öppna 2020 och 2021 med tanke på det höga besöksantalet.

– Som med alla beslut har det med pandemin att göra, vi har en stor mängd besökare på den ytan, säger Anna Schönström, djuransvarig i Slottsskogen.

De senaste åren har många frågat om de inte ska öppna igen. Samtidigt har folk haft stor förståelse för att Barnens zoo håller stängt, berättar Anna Schönström.

Men nu är det dags igen – 28 april är besökarna välkomna igen.

ANNONS

Barnens zoo är ett klassiskt inslag i Slottsskogen sedan 1970-talet. Här kan barn träffa klassiska lantbruksdjur som får, getter, kaniner, höns och ankor samt rida på ponnyer (gotlandsruss). Under våren och tidiga sommaren föds lamm och killingar och i kycklinghuset kan man se ägg kläckas.

Väljer djuren som gillar människor

Under pandemin har man haft dagsläger vid utvalda tillfällen, men för det mesta har det varit ovanligt tyst och lugnt.

– De allra mest sällskapliga djuren är våra getter och när vi inte hade någon lektionsverksamhet och de inte fick träffa barn så märkte vi att de blev extra glada när det väl kom barn. De kommer njuta lite extra av att hänga med folk igen, säger Anna Schönström.

Är det några djur som snarare har njutit av lugnet och kommer tycka att det är jobbigt att plötsligt ha folk runt omkring sig igen?

– Haha, nej. De individerna bor inte där. Vi har många som vi väljer mellan och plockar ner dit, de som gillar människor och kontakt är de som bor där.

Anna Schönström är djuransvarig i Slottsskogen.
Anna Schönström är djuransvarig i Slottsskogen. Bild: Privat

Schönström poängterar att det är djuren som bestämmer själva om de vill vara framme och möta folk, eller om de hellre är i sina egna utrymmen.

– Vi ser ganska snabbt om de drar sig undan hela tiden och aldrig vill gå fram. Då hanterar vi det därefter och de får flytta tillbaka till sina vinterhagar.

ANNONS

Barnens zoo kommer att från och med torsdag 28 april (fram till 4 september) ha öppet varje dag mellan 10.00 och 16.30. Besöket kostar inget. ”Djurprat”, där personalen berättar om djuren hålls 11.30, 12.30 och 14.30 – övriga tider kan de fortfarande svara på alla frågor man kan tänkas ställa.

LÄS MER:Tricket som ger fler timmar på förskolan vid föräldraledighet

LÄS MER:11 saker att göra för föräldralediga

LÄS MER:Nu återvänder valen till lekplatsen Plikta i Slottsskogen

LÄS MER:Tio udda saker att göra med familjen i Göteborg när det regnar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS