Efter skrotningarna: Oklart om Evert Taube får leva vidare

Författaren Karin Boye, programledaren Ingvar Oldsberg och sångaren Evert Taube prydde spårvagnarna i M28-modellen som snart kommer skrotas. I takt med att ägarskapet på de nya vagnarna förändrats är det oklart vad som händer med de folkkära namnen.

ANNONS

LÄS MER:Brita Borg skrotas – men ska få ny vagn

I sann Göteborgsanda är det tradition att namnge spårvagnarna som tar invånare och turister till jobb, skola, Liseberg eller Saltholmen. Ofta är det folkkära profiler eller grupper med relation till Göteborg som spårvagnarna döps till.

Bakgrunden till att vagnarna har namn började 1992, då Göteborgs spårvägar döpte 150 vagnar i samband med en tävling. Fyra år senare instiftades Kulturpriset vilket innebär att vinnaren får pengar, en skulptur – och sitt namn på en spårvagn.

Bland listan, som kan göras väldigt lång, finns till exempel Marianne Mörck, Miriam Bryant, Håkan Hellström, Sven Wollter, Göteborgs Symfoniker och Dickson-Familjen.

LÄS MER:Tio spårvagnar med alltför okända kulturnamn

Vad händer med namnen på M28:orna?

Under torsdagen beslutade Göteborgs spårvägar att dra in 48 spårvagnar som tillhör modellen M28, något som sätter avtryck i spårvagnshistorian. Beslutet grundar sig i trafikfara, och omfattande problem med rost på vagnarna.

ANNONS

Mellan 1965 och 1967 levererades spårvagnarna i modellen M28 till Göteborgs spårvägar från ASEA och Aktiebolaget Svenska Järnvägsverkstäderna. På dem syns folkkära äldre namn som författaren Karin Boye, programledaren Ingvar Oldsberg, sångaren Evert Taube, politikern Göran Johansson, skådespelaren Kent Andersson och fotbollsspelaren Gunnar Gren.

”Vad händer med dem nu?”, är det kanske många göteborgare som undrar. Eftersom de nya vagnarna av modell M33, till skillnad mot vagnarna av M28-modellen, ägs av Västtrafik och regionen finns det inget svar på den frågan ännu.

– Vi får tillsammans med Göteborgs spårvägar därför titta på den frågan, och fundera på en lösning hur vi ska göra med namnen som finns på de vagnar som nu tagits ur trafik, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.

Fortsättning följer ...

LÄS MER:48 spårvagnar tas ur bruk – är trafikfarliga

Ett urval av kända namn på M28

Karin Boye

Ingvar Oldsberg

Evert Taube

Göran Johansson

Kent Andersson

Gunnar Gren

Totta Näslund

Ingemar Johansson

Ester Mosesson

Ronny Jönsson

Ester i Brunnsparken

Lars Hjörne

ANNONS