Efter lerkaoset - nu börjar upprustningen

Kombinationen ösregn, folkmassor och gräsmattor förvandlade Slottsskogen till lera. Skadorna väntas kosta hundratusentals kronor och arbetet kommer att pågå minst en månad.

ANNONS
|

Way out West är över och lämnar lervälling efter sig i Slottsskogen. Helgens skyfall var inte nådigt och i parken syns stora bruna lerfläckar över gräsmattorna. Nu måste parken skötas om och nytt gräs ska sås. Och notan för upprustningen står festivalarrangören Luger för.

– Det är svårt att säga vad det kan komma att kosta, men kanske runt 200-300000 kronor, säger Patrick Fredriksson, festivalansvarig för Luger

LÄS MER: De får betala för lerkaoset på Way out West

Han berättar att de alltid räknar med att återställa eventuella delar av parken som skadas under musikfestivalen.

– Det här var det värsta skyfallet vi haft. När det kommer så här mycket är det mycket som fallerar, men jag måste ändå säga att vi skötte oss väldigt bra efter omständigheterna.

ANNONS

– Vissa delar ser ganska illa ut, men det ser mycket värre ut än vad det är. Det är få ställen där gräset är helt trasigt utan man har pressat upp gyttjan, säger Patrick Fredriksson.

Han är dock positivt inställd och tror att det inte kommer att dröja lång tid innan parken repat sig.

– Man ska komma ihåg att gräs tar sig alltid. Jag tror att mycket kommer att vara återställt inom 10 till 14 dagar.

Kan ta en månad att återställa

På onsdag kommer parken återigen att öppna för allmänheten. Per Åberg är chef för Parkförvaltningen och säger att besökare inte kommer att märka av upprustningen nämnvärt utan att de kommer kunna gå och cykla som vanligt. Men arbetet med att återställa Slottsskogen till sin vanliga prakt kommer att ta sin tid och Parkförvaltningen kommer att ta hjälp av en entreprenör för att snabba på processen.

– Det är ett stort område vid den stora gräsmattan. Det tar säkert en månad men mycket beror på vädret. Har vi det med oss så kan det gå fortare.

Från Lugers sida tror dock inte att skadorna blir så pass dyra att de kommer att påverka nästa års festival

Hade ni kunnat göra annorlunda för att undvika detta?

ANNONS

– Det är klart att du kan lägga mer marktäckning, men då hade man också förstört en del av parkkänslan, säger Patrick Fredriksson.

På lördagen arrangeras Midnattsloppet som delvis brukar gå genom Slottsskogen. Men på grund av leran kommer start och mål i stället att förläggas till Slottsskogsvallen. Loppet kommer fortfarande att bli av, försäkrar projektledaren Ulf Jängnemyr.

– Banan förskjuts med ungefär en kilometer. Vi har lite andra praktiska bitar att lösa men annars blir det som vanligt.

ANNONS