Efter kritiken: Poseidon och Familjebostäder öppnar för fysiska visningar

De allmännyttiga bostadsbolagen öppnar nu upp för fysiska visningar, ett beslut som ska ha diskuterats länge, enligt bolagen.
– Vi fick mycket kritik och det var därför det skyndades på, säger Linda Thorsson, kommunikationschef på Poseidon.

ANNONS

Efter GP:s artikel som publicerades under onsdagen har det allmännyttiga bostadsbolaget Poseidon valt att skynda på processen för att återinföra fysiska visningar av deras lägenheter.

Bland annat riktade Hyresgästföreningen hård kritik mot argumentet gällande att fortsätta med digitala visningar. Sökande via Boplats fick inte chansen att se lägenheten innan de behövde tacka ja.

– Vi har tittat på en modell för att öppna upp, men vi fick mycket kritik och det var därför det skyndades på, men det var på gång redan innan, säger Linda Thorsson, kommunikationschef på Poseidon.

– Vi är glada att kunna visa våra lägenheter så att man ha får se lägenheten som man flyttar in i. Det är en win-win för båda parterna.

ANNONS

LÄS MER:Restriktionerna är borta – låt oss gå på visning

LÄS MER:Bostäder för behövande kvinnor går till välbeställda

Även Familjebostäder publicerade under onsdagen en nyhet på deras hemsida om att påbörja arbetet med fysiska visningar.

– Vi fattade beslutet veckan innan, sedan har det tagit tid, vi måste se till att organisationen kan ta hand om det på rätt sätt, säger Anna Björklund, kommunikationsstrateg på Familjebostäder.

Upp till hyresgästen

Både Poseidon och Familjebostäder har sedan flera år tillbaka, innan pandemin, haft rutinen att låta den befintliga hyresgästen visa lägenhet för den sökande.

Nu införs en ny rutin där hyresgästen kan välja mellan att själv visa lägenheten eller överlåta visningen till sitt bostadsbolag.

– Vi har fått mycket frågor, det är inte att vi vill slippa arbetsuppgiften, säger Anna Björklund.

Den avflyttande hyresgästen kan i samband med uppsägning av kontraktet fylla i en blankett om den önskar visa lägenheten själv eller inte.

ANNONS