Efter den tillståndslösa demonstrationen – nu anmäler polisen nazisterna

På lördagseftermiddagen genomförde den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen en ny icke tillståndsgiven demonstration i centrala Göteborg. Samtidigt direktsände organisationen demonstrationen på sin hemsida Nordfront. Nu polisanmäls Nordfront av polisen för hot mot tjänsteman. – Sättet de gör detta på, tillsammans med ytterligare hot, gör att vi nu upprättat en anmälan, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

ANNONS
|

Det var vid 12-tiden på lördagen som medlemmar ur dennazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsensamlades utanför Lisebergs södra entré i centrala Göteborg.

De omkring 65 personerna började därefter gå mot Korsvägen i samlad trupp och med flaggor höjda. Men marschen stoppades avpolisen och flera personer omhändertogs.

LÄS OCKSÅ:16 omhändertagna efter nazistdemonstration i centrala Göteborg

Demonstrationen direktsändes på Nordiska motståndsrörelsens hemsida, Nordfront. Och det är den som polismyndigheten nu har upprättat en anmälan mot.

– Polismyndigheten har efter gårdagen gjort en polisanmälan mot Nordfront. Brottet är hot mot tjänsteman, berättar polisens presstalesperson Ulla Brehm och fortsätter:

Nazistledare ensam misstänkt

– Jag kan inte gå närmare in på exakt vilken typ av hot det rör sig om, men de går runt och filmar oss, frågar vilka vi är, och hotar oss. Sättet de gör detta på, tillsammans med ytterligare hot, gör att vi nu upprättat en anmälan om hot mot tjänsteman.

ANNONS

    Ulla Brehm, polisens presstalesperson. Bild: Polisen.
Ulla Brehm, polisens presstalesperson. Bild: Polisen.

Totalt omhändertogs 16 personer under demonstrationen. På söndagen var de inte kvar hos polisen, och endast en person är misstänkt för brott.

– En är misstänkt för brott, och det är den som ledde och dirigerade gruppen och talade om vart de skulle gå. Den personen är misstänkt för brott mot ordningslagen.

Därför stoppades tåget

Lördagens icke tillståndsgivna demonstration var inte den första som Nordiska motståndsrörelsen genomfört i Göteborg i år.

Den 17 september utspelades snarlika scener, men demonstrationståget tilläts då att gå på Korsvägen,och polisen fick motta kritik för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa demonstrationen.

LÄS OCKSÅ:Nazister på gatorna i Kungälv

Ulla Brehm förklarar hur polisen resonerar:

– Formellt så avbröt vi inte demonstrationen den här gången heller, men om man inte söker tillstånd kan man inte räkna med att få gå över Göteborgs mest trafikerade gator, säger Ulla Brehm.

– Vi gjorde därför ett stoppför att de skulle få gå till en annan plats eller fortsätta att demonstrera stillastående. Vi avbröt alltså inte demonstrationen, men stoppade tåget.

ANNONS