Efter branden: Allmänheten får vänta längre på hemliga konstskatterna

Blixten slog ner och satte eld på Östra kapellet. Under renoveringen hittades dolda målningar som ska visas upp och planen var att öppna kapellet i september. Men nu skjuts datumet upp igen.

ANNONS
|

Under Valborgsmässoafton förra året bevittnade flera personer hur blixten slog ner på Östra kyrkogården i Göteborg. Konsekvenserna blev smått katastrofala: det nära 160 år gamla kapellet fattade eld och 30 brandmän fick rycka ut för att bekämpa lågorna.

Räddningstjänsten tvingades slå sönder taket med yxa och släckningsarbetet pågick in på natten. När gryningen kom kunde man konstatera att det gamla kapellet hade lidit svåra skador.

Släckningsarbetet vid Östra kapellet.
Släckningsarbetet vid Östra kapellet. Bild: Magnus Vasell

LÄS MER:Brand på kyrkogård i Göteborg

En tredjedel av taket var borta, bärande konstruktioner var så skadade att de behövde lyftas bort och inredningen och väggarna hade blivit rökskadade. Ett tiotal planerade begravningar fick ställas in.

LÄS MER:K-märkta kapellet återställs efter branden: "Väldigt rökskadat"

Först löd prognosen att kapellet skulle hålla stängt i minst ett halvår. Sedan kom beskedet att man förväntade öppna till våren, ett år efter branden, något som sedan sköts fram till september i år.

ANNONS

Men kapellet förblir stängt några månader till.

– Det kommer att öppnas tidigast i november, enligt den nuvarande tidsplanen, så det blir en liten förskjutning, säger begravningschef Katarina Evenseth.

För tillfället utförs dräneringsarbete runt kyrkan och man ställer även i ordning en kransgård där man ska kunna lägga kransar efter en begravningsceremoni. Kapellet har dessutom fått ett nytt skiffertak som ska så långt det bara går efterlikna originaltaket.

Kostnaden för renoveringen är beräknad till cirka 20 miljoner kronor.

LÄS MER:Unika målningar hittade efter branden i kapellet

Upptäckte gömda konstskatter

Under arbetet har man dock gjort en glädjande upptäckt: 120 år gamla frescomålningar av Göteborgskonstnären Georg Pauli. Under mitten av 1900-talet bestämde man att målningarna var lite för dystra och mörka – och de täcktes av gipsväggar.

Nu har de renoverats och ska de återigen bli en synlig del av kapellet.

– Inget ont som inte för något gott med sig. Om vi inte hade haft branden hade man inte täckt av målningarna och upptäckt hur mycket de tillför i kapellet, säger Katarina Evenseth.

Frescomålningarna var dolda i flera decennier.
Frescomålningarna var dolda i flera decennier. Bild: Hasse Jonsson

LÄS MER:Se bilderna från storbranden i Notre-Dame

ANNONS