Efter bara tio timmars ljus – nu kommer solen tillbaka till Göteborg

Snön verkar ha uteblivit, men en sak har varit konstant i Göteborg i november – mörkret. Med bara 10 soltimmar är Göteborg landets näst mörkaste stad. Men nu går solen upp för att stråla över stan.
– Helgen ser ut att bjuda på klart väder, säger SMHI:s meteorolog Malva Lindblom.

ANNONS
|

Sverige har haft ett rekordmörkt november och i Göteborg har solen bara visat sitt ansikte i tio timmar under november i år. Det är långt ifrån vad som är normalt då snittet brukar ligga på 56 timmar. Mörkast i landet är dock Växjö som bara haft tre soltimmar hittills i november

Läs mer: Så många soltimmar har Göteborg haft i november

Göteborgs bottenrekord är från 2009 och ligger på 14 soltimmar. Den siffran var nära att få se sig besegrad men nu kommer solen alltså tillbaka till stan tillsammans med kallare grader och den sedvanliga blåsten.

ANNONS

– Dagen börjar med lite snöfall under morgonen och förmiddagen men sen tittar solen fram och det väntas bli soligt resten av dagen. Och det blir även soligt lördag. Så november avslutas faktiskt med att vi nog inte slår det här bottenrekordet, men vi kommer fortfarande att ligga under vad som är normalt för Göteborg, säger Malva Lindblom, meteorolog på SMHI.

Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.
Malva Lindborg, meteorolog på SMHI. Bild: Fredrik Österlund/SMHI

"Inga jätteovanliga vindar"

Den som hann läsa "snö" och planerar för en vit första advent göra sig icke besvär. Den nederbörd som förväntas falla under fredagen kommer att slaska bort så snart den nått marken. I alla fall om man ska tro Malva Lindblom på SMHI.

– Det kommer inte att vara jättestora snömängder. Det handlar om ungefär två till tre centimeter som kommer under natten mot fredag eller på morgonen, men det kommer vara ganska blött så det mesta lär slaska och smälta bort.

Läs mer: Se den magiska soluppgången över Göteborg sommaren 2016

Något annat som kan tänkas sticka ut?

– Nja, det blir lite småblåsigt men inga jätteovanliga vindar för Göteborgs del.

Och om man under fredag lyckas njuta av den utlovade solen kan man kanske skänka en tanka till dem som faktiskt haft ännu färre soltimmar under november. För det är faktiskt inte Göteborg som har bottenrekordet – utan Växjö.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS