Foto: Jonas Lindstedt
Foto: Jonas Lindstedt

Döpt i Anna Mannheimers namn

Hon har fått svenskarna att ”skratta, gråta och småskämmas” i två decennier. Nu har Anna Mannheimer fått ge namn åt en spårvagn. – Det är nästan för mycket, säger hon.

ANNONS
|

Det är klassiskt Göteborgsväder när Anna Mannheimer tar plats i förarhytten på spårvagnen som fått hennes namn. Hon ska köra den själv, med hjälp av en instruktör, till ceremonin vid Drottningtorget.

– Jag vågar egentligen inte säga någonting innan jag har kört den. Det kanske slutar väldigt sorgligt det här, säger Anna Mannheimer.

Det är sinnet för humor som gjort henne till Göteborgs Spårvägars kulturpristagare år 2016. Juryns motivering löd: ”Anna tilldelas priset för att hon som en av landets mest folkkära och rättframma humorprofiler har fått miljoner svenskar att skratta, gråta, småskämmas och känna igen sig i över 20 års tid”.

ANNONS

Kulturpriset delas varje år ut till en person med tydlig Göteborgsanknytning. Tidigare pristagare är bland andra Maria Lundqvist och Håkan Hellström. Även Anna Mannheimers mamma, Carin Mannheimer, har tidigare tagit emot priset. Endrick Schubert på Göteborgs Spårvägar är ordförande i juryn.

– Anna om någon har väl blivit en tydlig Göteborgsprofil. Hennes sätt att vara som entertainer – hon är ju Göteborg i ett nötskal.På listan över namn som allmänheten vill se som pristagare finns många skådespelare, enligt Endrick Schubert.

Han säger att juryn jobbar för att få en bredd bland pristagarna. Många fler ska det bli, tror Endrick Schubert.– Än finns det många vagnar kvar, säger han.Anna Mannheimer har gjort sig ett namn som journalist, krönikör, författare och komiker. Tidigt i karriären blev hon känd som ”Väder-Annika” i humorprogrammet Rally på Sveriges Radio. Därefter gjorde hon programmet ”Anna på nya äventyr” på SVT och fortsatte som programledare för en rad olika produktioner. Just nu gör hon föreställningen ”Döden – andra sidan e ni klara” tillsammans med maken Peter Appelgren.

Att få en spårvagn uppkallad efter sig är nästan för mycket, tycker Anna Mannheimer.

– Nästa steg är väl att få ett fall i Trollhättan. Eller en flygplats – Annalanda. Nej, jag ska bara njuta. Jag nöjer mig med det här, säger hon.

ANNONS

Utanför spårvagnsfönstret vräker regnet ner. Det är mörkt som på natten, trots att klockan ännu inte slagit fyra. Anna Mannheimer sätter vagnen med samma namn i rörelse och riktar mikrofonen mot munnen.

– Ta plats, sätt er ner, för nu blir det åka av.

Fakta: Göteborgs Spårvägars kulturpris

Varje år sedan 1996 delas Göteborgs Spårvägars kulturpris ut till en känd Göteborgsprofil. Pristagaren får en spårvagn uppkallad efter sig, 10 000 kronor och blir avbildad som skulptur av formgivaren Carl-Johan Skogh.

Göteborgs Spårvägar och Göteborgs Stads kulturnämnd utser tillsammans kulturpristagaren bland de kandidater som allmänheten utsett. De senaste tre årens pristagare är Weiron Holmberg, Lasse Kronér och The Spotknicks.

ANNONS