Död man anträffad i Lövgärdet

En man hittades under onsdagsmorgonen död intill en cykelbana utanför en förskola i Lövgärdet. Då det enligt polisen finns tecken på att mannen har blivit utsatt för våld har en förundersökning gällande mord alternativt dråp inletts.
– Vi har vittnesuppgifter om att en bil hördes lämna området där kroppen påträffades, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

ANNONS
|

Polisen larmades till den aktuella platsen i Lövgärdet klockan 08.37 under onsdagsmorgonen efter att privatpersoner slagit larm. Vid platsen kunde polisen konstatera att en man var avliden.

Då polisen vid anträffandet inte kunde utesluta att mannen hade blivit utsatt för ett brott inleddes tidigt en förundersökning gällande mord- alternativt dråp.

Kroppen ska, enligt vad GP erfar, ha utsatts för kraftigt yttre våld. Vid 16.30-tiden på onsdagen gick polisen ut med liknande uppgifter på sin hemsida: "Mannen har utsatts för våld, dock tyder i nuläget inget på att skjutvapen har använts".

Polisen spärrade av ett stort område runt platsen där mannen hittades och tekniker och hundpatruller finkammade under flera timmar området innan mannens kropp transporterades från platsen. Avspärrningarna hävdes vid 15-tiden.

ANNONS

På förskolan intill det område som polisen spärrade av finns övervakningskameror som är riktade mot den plats som polisen har spärrat av och materialet kommer rutinmässigt att gås igenom av polisens utredare för att se om det kan ge några svar. Det är också inte helt klarlagt om platsen där mannen hittades är själva brottsplatsen.

Övervakningskameror på förskolan riktade mot det område där mannen påträffades död.
Övervakningskameror på förskolan riktade mot det område där mannen påträffades död. Bild: Meli Pettersson Ellafi

Under onsdagsförmiddagen var mannen fortfarande inte identifierad, utan han beskrevs till en början som en ung man i 20-årsåldern. Senare under dagen lyckades polisen identifiera honom. I nuläget vill polisen dock inte lämna någon mer information om hans identitet.

Misstänkt bil lämnade platsen

Polisen inledde med anledning av det misstänkta mordet en så kallad särskild händelse.

– Det innebär att vi stöttar upp organisationen där uppe så att de känner att de har tillräckligt med resurser. Det är en rent polistaktisk grej. Vi kan ta dit extra tekniker och kommer att knacka dörr så småningom. Vi behöver ha betydligt mer personal på platsen. Vi kommer att rycka folk från andra delar av stan.

Att gå upp i en särskild händelse i samband med ett misstänkt mord är ett nytt arbetssätt, som polisen har planerat att införa som regel.

– Det är en metodutveckling som innebär att vi kan starta med omedelbara och massiva utredningsåtgärder direkt, oavsett om det är dag, natt eller helg, förklarar Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

ANNONS

Polisen har inte några misstänkta och söker nu hjälp från allmänheten. Polisens presstalesperson Christer Fuxborg berättar att en av de få ledtrådarna just nu är en bil som ska ha lämnat platsen mellan halv åtta och åtta.

– Vi har vittnesuppgifter som har hört en bil lämna området där kroppen påträffades. Vi vet inte om det har med detta att göra, men det är en iakttagelse. Vi vänder på alla pusselbitar – om någon har uppträtt konstigt eller varit i området så är det tacksamt om man hör av sig till oss med signalement, ålder, om den har burit på något, säger han.

Enligt vad GP erfar finns det i nuläget inget som tyder på att det misstänka mordet skulle ha koppling till pågående gängkonflikter i Göteborg.

Polisens tekniker undersöker platsen där den döde mannen hittades.
Polisens tekniker undersöker platsen där den döde mannen hittades. Bild: Meli Petersson Ellafi

Granne: "känns oroligt"

I närheten av platsen där en döde mannen hittades ligger både en skola och en förskola. Enligt rektorerna, som GP pratat med, ska varken elever eller lärare ha märkt av något udda under onsdagsmorgonen. Barnen hölls under onsdagen inne under både lektioner och rast, både som en säkerhetsåtgärd och för att inte störa polisen i deras arbete.

Patricia Lydeen, 18, bor i närheten av platsen där mannen hittades död. Fram tills att polisen dök upp på platsen hade hon inte lagt märke till något utöver det normala.

ANNONS

– Det måste ha hänt i natt. Jag gick och la mig vid 23 i går kväll. Det var inget jag la märke till som var konstigt eller någonting. På morgonen när jag låg i sängen hörde jag massa sirener och sprang upp och kollade.

Hon säger också att det har varit skottlossningar i området tidigare, och i maj sköts en man i 40-årsåldern till döds i närheten av platsen där mannen under onsdagen hittades avliden.

– Det känns lite oroligt. Man blir rädd, säger Patricia Lydeen.

Motorcyklar hördes på kvällen

En person som bor i området och som också har lämnat uppgifter till polisen berättar om hur han hörde flera motorcyklar köra runt i området sent under tisdagskvällen.

– Jag jobbar natt och motorcyklarna körde runt runt. Det kör motorcyklar här ibland men det höll på på ett annat sätt, nästan som att de spanade efter något.

Samma person berättar att han kom hem vid halv sju-tiden på morgonen.

– Då var allt som vanligt, men när jag vaknade såg jag ju alla poliser här, säger han.

Polisen är fortsatt intresserade av vittnesuppgifter kring händelsen och meddelar att alla observationer som gjorts i området mellan Kummingatan och Kryddväxtgatan i Lövgärdet från tisdagskvällen fram till tidpunkten då mannen anträffades tacksamt tas emot via polisens växelnummer 11414.

ANNONS
ANNONS