Detta har göteborgarna slängt i kanalen 2023

Nitton elsparkcyklar, fyra kundvagnar och en moped. Varje år fiskar stadsmiljöförvaltningen upp skrot och skräp från Göteborgs kanalsystem. Här är årets fångst.

ANNONS
|

Varje sommarsäsong patrullerar stadsmiljöförvaltningens städbåt längs kanalerna och fiskar upp skrot och skräp som göteborgare och turister tappat, kastat eller rullat ner i vattendragen.

Städningen pågår tre gånger i veckan mellan första maj fram till slutet av september. Nu har den del av årets fångst som avviker från vanligt skräp inventerats.

Resultatet:

4 kundvagnar, 3 rullcontainrar och 19 elsparkcyklar. De har också håvat upp 22 vanliga cyklar, 1 moped, 1 bilbatteri, 6 halvfulla dunkar med frityrolja, 6 byggstaket, 4 vägskyltar varav 3 med stolpen kvar.

Därutöver har de hittat 8 livbojar, 2 stegar samt ett tjugotal döda råttor.

ANNONS

– Göteborgarna är duktiga på att ta hand om sitt skräp, tycker jag. Men det är tråkigt när man hittar grejer som inte är bra för miljön, som bilbatterier och oljedunkar. Det finns hur många återvinningscentraler som helst i Göteborg. Numera är det dessutom gratis att gå dit hur många gånger man vill, säger Volkan Yasar, enhetschef på stadsmiljöförvaltningen.

”Mer medvetna om miljö- och klimatfrågor”

Eftersom årets säsong är Yasars första som chef för enheten har han svårt att dra några slutsatser kring mängden skrot och skräp som hittats i år.

– Av mina medarbetare har jag förstått det som att det blir mindre och mindre för varje år som går.

Vad beror det på, tror du?

– Folk har blivit mer medvetna om miljö- och klimatfrågor – att man inte ska slänga saker hur som helst. Förskolepedagoger engagerar sig och vill göra studiebesök, och vi har haft besök av skolbarn på vår båt. Man får med sig från tidig ålder att man ska tänka på miljön. Så såg det inte ut för tio, femton år sedan, säger Yasar.

Med tanke på hur mycket folk sommarens stora evenemang drar, så som Gothia och Partille Cup och Ullevikonserterna, är han nöjd med mängden skrot och skräp som skördats från kanalerna.

ANNONS

– Men självklart vill man ju inte att någonting ska ligga i vattnet, utöver sjögräs och vass, säger Volkan Yasar.

Olagligt att skräpa ner

Det bryter mot lagen att skräpa ner. Beroende på hur allvarligt och omfattande nedskräpningen är kan det leda till böter eller fängelse.

Vid mindre allvarliga fall kan polisen skriva ut en bot på 800 kronor direkt på plats.

Sedan 1 januari 2022 gäller boten även småskräp som cigarettfimpar, tuggummi och godispapper.

Källa: Naturvårdsverket

LÄS MER:Rekordskörd med skrot hittad i kanalen – på en dag

LÄS MER:Udda saker som göteborgarna spolar ner i toaletten

LÄS MER:Skärpt lag för nedskräpning – det här gäller

LÄS MER:Fria besök på återvinningen hotas – Centern ryter ifrån

ANNONS