Västerås.
Västerås.

Detta är värsta legionellafallen hittills

ANNONS
|

Ett tusental personer smittades och 69 behövde sjukhusvård efter att legionellabakterier påträffats i kylsystemet och spreds genom luftkonditioneringen i ett stort köpcentrum i Västerås 1979. En av besökarna avled till följd av sjukdomen.

Bakterierna hade troligen kommit in genom ett av kyltornen på taket till varuhuset Punkt i centrala Västerås. Bakterierna påträffades i kylvattnet men kom att spridas med luftkonditioneringen genom hela varuhuset.

Större utbrott av legionella förekommer då och då. Det vanligaste är att bakterierna sprids genom duschvattnet i fastigheter där vattnet har för låg temperatur och står stilla. För att drabbas krävs oftast ett redan nedsatt immunförsvar varför konsekvenserna också kan bli allvarliga för redan svaga personer.

ANNONS

• I januari 1991 insjuknade ett 30-tal personer på sjukhuset i Värnamo. Tre

avled. Orsaken var att varmvattnet i sjukhusets duschar höll för låg temperatur.

• 1992 insjuknade 30 personer i legionärssjukan efter att ha badat i en bubbelpool på Grand Hotell i Norrköping.

• 1996 avled en göteborgare i 40-årsåldern sedan han smittats av Legionellabakterier i det egna duschvattnet. Mannen vårdades för cancer vid Sahlgrenska men smittan kunde spåras till det egna hemmet.

• 2004 insjuknade 15 personer varav 2 avled i ett utbrott i Lidköping. De drabbade var antingen boende i staden eller hade besökt Lidköping. Även den gången var det en jylanläggning som var smittkällan. Smittan spreds sannolikt via luften från ett industriellt kyltorn nära stadens centrala delar.

• I november 2010 avled en äldre man i Sundsvall i legionella. Bakterier i vattenledningarna hade påträffats i prover i huset i Sundsvall där mannen bodde.

• Sommaren 2011 offentliggjorde Blekingesjukhuset att en man i 55-årsåldern avlidit i sviterna av legionella. Mannen vårdades för cancersjukdom och man kunde konstatera bristande rutiner vad gäller vattenslangar på sjukhuset.

• 2013 drabbades en patient på Näl-sjukhuset i Västra Götaland av legionella. Även han vårdades för andra sjukdomar och avled. I det fallet visade utredningen inte på att några misstag begåtts. Det fanns en handlingsplan sedan ett tidigare fall. Hur patienten den gången fått i sig bakterien har man inte lyckats klargöra.

ANNONS

ANNONS