Mark- och miljööverdomstolen kommer inte ta upp överklagandena kring detaljplaner som rör Västlänkens sträckning. Det beskedet kom under fredagen.
Mark- och miljööverdomstolen kommer inte ta upp överklagandena kring detaljplaner som rör Västlänkens sträckning. Det beskedet kom under fredagen. Bild: Stefan Berg

Detaljplaner för Västlänken vinner laga kraft

Mark- och miljööverdomstolen kommer inte ta upp överklagandena kring Västlänkens detaljplaner, skriver GT. Det innebär att själva sträckningen har vunnit laga kraft. Men ännu återstår flera långa juridiska processer innan Västlänken kan börja byggas.

ANNONS
|

Just nu pågår flera juridiska processer rörande Västlänken. På ena sidan står Trafikverket och Göteborgs stad som vill ha de nödvändiga tillstånd som krävs för att börja bygga – på andra sidan föreningar och privatpersoner som motsätter sig projektet och överklagar besluten.

LÄS MER: Västlänken får tillstånd av domstolen

Det senaste beskedet om Västlänken kom under fredagen och rör kommunens detaljplaner för sträckningen. Via länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen har den blivit överklagad till Mark- och miljööverdomstolen som nu har lämnat besked om att den inte kommer att ta upp frågan, något som GT var först med att rapportera.

ANNONS

Sammanlagt var det 19 personer och föreningar som överklagade detaljplanen, däribland föreningen Trädplan som Barbara Lindell representerar. Hon är missnöjd med domstolens besked.

– Det är förvånande att de inte har sett de argument som vi har hävdat när de är så pass starka juridiskt, säger hon.

Utdragen process

Det återstår fortfarande flera andra frågor att avgöra när det gäller Västlänken. Bland annat detaljplaner för Olskrokens planskildhet och de enskilda stationerna. Barbara Lindell från föreningen Trädplan säger att de kommer att driva varje juridisk process så långt det går.

– Vi kommer att överklaga alla. När det gäller Olskroken har vi inte ens yttrat oss ännu, säger hon.

Tidigare i veckan blev det klart att Mark-och miljööverdomstolen även kommer att behöva ta ställning i en annan Västlänksfråga. Det handlar då om vilka miljövillkor som ska gälla för projektet.

Där har bland andra Trafikverket, flera fastighetsägare, föreningar och privatpersoner överklagat Mark- och miljödomstolens beslut på olika grunder. Men det är en fråga som kan ta lång tid innan den avgörs.

LÄS MER: Trafikverket: "Försenad Västlänk kostar tio miljoner kronor i veckan"

– Det är en betydligt större fråga som tar längre tid att pröva. Målet är på väg till oss, det handlar om sex eller sju kartonger med handlingar som ska gås igenom, säger Monica Stenberg, handläggarchef vid Mark- och miljööverdomstolen till GT.

ANNONS
ANNONS