Under lördagen påverkades spårtrafiken av en demonstration i Göteborg. Arkivbild.
Under lördagen påverkades spårtrafiken av en demonstration i Göteborg. Arkivbild. Bild: Nicklas Elmrin

Demonstration stoppade spårvagnstrafiken

Under lördagseftermiddagen behövde man stoppa, eller leda om, spårvagnstrafiken vid flera tillfällen på grund av demonstrationer på Avenyn.

ANNONS
|

Vid 13-tiden på lördagen samlades ett 50-tal människor på Götaplatsen för att visa sitt stöd för Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. De marscherade sedan till Gustaf Adolfs torg och spårvagnstrafiken behövde därför tillfälligt att stoppas.

– Det var ett kort stopp på ungefär en kvart, säger Mikael, störningskoordinator på Västtrafik.

De linjer som berördes var linje 4 mellan Berzeliigatan och Kungsportsplatsen och linje 3, 7 och 10 mellan Valand och Kungsportsplatsen.

Fler demonstrationer under dagen

Vid 15-tiden hade återigen ett antal människor samlats för att demonstrera. Den här gången var det en större grupp som demonstrerade mot bland annat införandet av vaccinpass. De samlades vid Gustaf Adolfs torg och gick mot Götaplatsen, vilket medförde att spårvagnstrafiken återigen behövde läggas om. Polisen har ingen exakt siffra på hur många som hade samlats, men enligt filmer och bilder som delats på sociala medier så rör det sig om flera hundra.

ANNONS

– Det blir lite omläggning, men inget större. Så länge de är ute och går kommer det vara omlagt, säger Mikael, störningskoordinator på Västtrafik.

Ytterligare en demonstration är planerad vid 18.00. Enligt polisen ska alla dagens demonstrationer ha fått tillstånd att hållas.

– Det ska finnas tillstånd, men jag har inte hört någonting annat heller. Jag fick till mig att det skulle vara tre under dagen, och det lät inte som att det skulle vara några konstigheter, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

Finns det några indikationer på att det skulle kunna bli stökigt?

– Alla indikationer under veckan är att det ska vara mer på den fredliga sidan än tvärtom. Men det vet man ju aldrig, man vet aldrig vad dagen har att bjuda på, säger Christer Fuxborg.

ANNONS