Demonstration: "Stoppa utvisningen"

Hundratals demonstrerade mot utvisningar av ensamkommande flyktingar till Afghanistan på Gustav Adolfs torg.

ANNONS
|

På lördagensamlades hundratals personer på Gustav Adolf torg för att demonstrera mot utvisningar av ensamkommande flyktingar till Afghanistan under paroller som "Stoppa utvisningen" och "Var är barnperspektivet?" Bakom demonstrationen stod Kawthar kulturella föreningen i Göteborg.

På plats fanns bland Harroon, 16 år, som kom från Afghanistan för knappt ett år sedan och som nyligen fått ett hem hos en familj.

- Min mamma dog när jag var liten och pappa är försvunnen och jag har inga släktingar som kan hjälpa mig. Jag skulle inte överleva, berättade han.

Kulturföreningen vill att Svenska staten och Migrationsverket ska ändra reglerna som gör det möjligt att utvisa asylsökande vuxna afghaner och ensamkommande barn.

ANNONS

- Svenska staten avråder från resor till Afghanistan för att det är för farligt, hur kan man då utvisa människor till ett sådant land? Det hänger inte ihop, säger Abdul Ahmed, vid Kwathar kulturella förening.

Hanna Holländer var på plats för att visa sitt stöd.

- Svenska staten är för fokuserade på pengar och inte alls på de enskilda individernas öde. Jag tycker det är omänskligt att skicka tillbaka ensamkommande barn och andra till Afghanistan.

ANNONS