Demonstration mot Turkiets anfall i Syrien

Flera tusen personer tågade i centrala Göteborg under lördagen, i en protest mot Turkiets anfall mot kurderna i norra Syrien. Polisen var på plats och kollektivtrafiken fick läggas om.
– Vi vill uppmana världen att stoppa den här invasionen. Världen får inte lämna oss ensamma nu, säger Lehon Lehoni, en av arrangörerna bakom demonstrationen.

ANNONS
|

Demonstrationen startade på Götaplatsen klockan 13 och tågade sedan till Gustaf Adolfs torg, där tal hölls. Enligt dialogpolis på plats deltog runt 4 000 personer i demonstrationen.

– Vi vill uppmana världen att stoppa den här invasionen. Omvärlden har sett hur kurderna kämpade mot och besegrade IS. Vi stoppade Daesh men det var inte enkelt eller billigt – många tusen av våra män och kvinnor dog. Världen får inte lämna oss ensamma nu, säger Lehon Lehoni, ordförande för NCDK, Kurdiska demokratiska samhällscentret, i Göteborg och en av arrangörerna till demonstrationen.

Hoppades på många deltagare

Han hoppas inför demonstration i Göteborg den skulle locka tusentals deltagare.

ANNONS

– Det är inte bara kurder som kommer delta, alla är välkomna. Vi vill påminna svenska politiker, svenska regeringen och hela världen om vad som pågår i norra Syrien nu. Naturligtvis måste Sverige också stoppa all vapenexport till Turkiet, säger Lehon Lehoni.

Polisen var på plats, bland annat med helikopter, för att bevaka demonstrationen.

För att göra plats för demonstrationståget behövde Västtrafik bland annat dirigera om spårvagns- och busstrafiken. Trafikstörningarna berörde under en dryg timme spårvagnslinjerna 1, 2, 3, 4, 5, 7, 10 och 11 samt bland annat buss 52, 50 och 18. Vid 14.35 var stoppen uppklarade och trafiken flöt på som vanligt.

Under lördagen hölls det också liknande demonstrationer i bland annat Helsingborg, Karlstad, Stockholm, Visby, Umeå och Boden.

ANNONS