Demonstration mot nazism i Göteborg - "Saknar tillstånd"

ANNONS

Enligt polisen är det en icke tillståndsgiven demonstration.

– Det finns inget tillstånd. Vi agerar som vi gör vid sådana här demonstrationer. Yttrandefriheten är väldigt viktigt, vi försöker att se att de genomför det här på bästa sätt, förenkla för dem så gott vi kan. Vi jobbar på samma sätt som vid en tillståndsgiven demonstration, bara att då har vi planerat, nu är det lite krångligare att resurssätta, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid region Väst.

Polisen uppger att det rör sigom 50-60 personer som deltar i demonstrationen. Polisen är på plats med främst dialogpoliser och bevakar demonstrationen.

– Vi är på plats med dialogpoliser, som är en typ av civilpoliser som försöker hålla en dialog med dem som är med i opinionsyttringen, höra vad de vill och vad de har tänkt sig. Men det är väldigt lugnt just nu, säger Tommy Nyman.

ANNONS

"Ganska lugnstämning"

Demonstrationståget gick från Götaplatsen, längst Avenyn och slutade på GustafAdolfs torg. Enligt GP:s reporter på plats så handlar det hela om att visa motstånd mot nazisterna. Bland annat genom att gå samma rutt som nazistmarschen som gick genom centrala Göteborg förra söndagen.

Demonstranterna uppger för GP att de vill testa polisen för att se om de ingriper.

– Vi gör detta delsför att testa systemet. Hur det kan vara möjligt att en organisation som uttrycker hets mot folkgrupp kan demonstrera utan tillstånd. Vi testar om polisen ingriper när vi, som står för att förena människor, demonstrerar, säger Viktor Mattisson, en av demonstranterna, till GP.

Det var dock ganska lugn stämning i tåget, enligt GP:s reporter på plats.

– De skriker att man vill krossa fascismen och att nazisterna inte hör hemma på våra gator, men det är ganska lugn stämning just nu, rapporterarJulia Sandsten Vikberg.

LÄS MER:Nazister marscherar i centrala Göteborg

Vill visa motstånd

En annan demonstrant, Li Kristjansdottir, är på plats för att hon vill visa motstånd mot nazisterna.

– Jag blir själv inte drabbad av nazisterna. Därför tycker jag att det är desto viktigare att visa motstånd mot att andra drabbas. NMR är ett nazistiskt främlingsfientligt parti och jag tycker inte att deras ideologi hör hemma här, säger hon.

ANNONS

Bredvid henne står Ellen Huntington.

– Jag är här för att visa att det finns starka krafter mot nazister. Jag tycker att polisen borde ha ingripit mot NMR förra söndagen då de utryckte hets mot folkgrupp, säger hon.

Kristin Svensson befann sig på Gustav Adolfs torg för att möta en kompis, men anslöt sig till demonstranterna när hon såg dem.

– Jag vill stoppa personer från att gå på de som är homosexuella eller som kommer från ett annat land. Jag vill ha ett tryggt samhälle där alla är lika mycket värda, säger hon.

Polisen har upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen, då demonstrationen inte hade något tillstånd. I nuläget finns ingen misstänkt, enligt polisen är anordnaren av demonstrationen ansvarig.

LÄS MER:Därför stoppade inte polisen nazisterna

ANNONS