Enligt polisen var det initialt mellan 500 och 600 personer på plats vid Gustaf Adolfs torg. Allt fler personer anslöt i tåget upp mot Götaplatsen.
Enligt polisen var det initialt mellan 500 och 600 personer på plats vid Gustaf Adolfs torg. Allt fler personer anslöt i tåget upp mot Götaplatsen. Bild: Mia Höglund

Demonstration efter moralpolismord i Iran

Hundratals personer samlades under söndagen på Gustaf Adolfs torg i en demonstration mot den iranska regimen.
I tåget upp mot Götaplatsen anslöt allt fler personer, för att hedra den 22-åriga kvinna som greps av moralpolisen i Iran och sedan dog.

ANNONS
|

Under söndagen samlades människor på Gustaf Adolfs torg för att hedra 22-åriga Mahsa Amini som dog efter att ha gripits av den så kallade moralpolisen i Iran. Bakgrunden till gripandet var att hon anklagades för att ha burit sin hijab på fel sätt och visat för mycket hår.

Mahsa Amini avled senare i häktet. Polisen menar att hon hamnat i koma och dött på grund av en hjärtattack, något som ifrågasatts då vittnen såg polisen agera våldsamt redan i samband med gripandet. Hennes familj har också sagt att hon inte led av några hälsoproblem som skulle kunna ligga bakom dödsfallet.

ANNONS

Demonstrationer i Iran och på flera andra platser i världen har pågått sedan Mahsa Aminis plötsliga bortgång.

Sussan Saberi, företrädare för Kvinnorättsförbundet, är en av flera arrangörer inför söndagens manifestation i Göteborg.

– Vi gör det här i solidaritet med det iranska folkets kamp mot den islamiska regimen. Vi ropar samma slagord som folket i Iran ropar: ”Död åt diktatorn”, säger hon.

Klockan 14 inleddes manifestationen och vid tidpunkten befann sig drygt 500 personer på Gustaf Adolfs torg för att hedra Mahsa Amini. Enligt Sussan Saberi var det senare flera tusen på plats vid Götaplatsen.

Foton av den avlidna kvinnan var uppklistrade på statyn av Gustaf Adolf. Folk hade skrivit hennes namn på sina pannor och kinder, och det sjöngs ramsor på svenska och persiska.

Ramsorna sjungs på både persiska och svenska.
Ramsorna sjungs på både persiska och svenska. Bild: Annika von Sydow

– Man märker att det är mycket känslor på platsen, säger Annika von Sydow, GP:s reporter på plats.

Klockan 15 marscherade man upp till Götaplatsen. Manifestationen hade tillstånd att pågå fram till klockan 18.

Vid klockan 15.20 hade demonstrationen förflyttat sig från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen.
Vid klockan 15.20 hade demonstrationen förflyttat sig från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen. Bild: Annika von Sydow

De hårda lagarna mot kvinnor

  • Efter den islamiska revolutionen i Iran 1979 infördes mycket strikta levnadsregler när landet fick en islamistisk regering.
  • Många av dem riktar sig direkt till kvinnor, som inte tillåts visa håret och tvingas bära löst sittande kläder på resten av kroppen. De får inte heller resa utomlands utan tillstånd från sin make.
  • Kvinnor har till och med dömts till fängelse och piskrapp för att ha dansat, och förbjuds också från att ta del av till exempel sportevenemang.

Källa: TT

ANNONS