Demokraterna vill se stora satsningar på trygghet och välfärd

Tryggheten står i fokus i Demokraternas skuggbudget. Partiet vill att gängkriminella ska kartläggas och se socialtjänsten ute på skolor i utsatta områden.
– Om vi inte sätter in resurserna till förskolan och skolan kommer åtgärderna för sent. Polisen kan stoppa buset, bura in dem, men för att stoppa nyrekryteringen måste kommunen göra sin del, säger partiledaren Martin Wannholt (D).

ANNONS
|

Demokraterna vill lägga en miljard kronor de kommande tre åren för att öka tryggheten i Göteborg. Paketet är en del av partiets budgetförslag och här finns satsningar på förstärkt belysning och övervakningskameror vid varje kollektivtrafikhållplats, fler ordningsvakter, och mer resurser för att snabba på stadens kartläggning av gängkriminella.

Men här finns också mjukare, förebyggande satsningar. Partiet vill att skolor och förskolor ska få mer stöd av socialförvaltningarna, så att personalen får avlastning med att fånga upp barn och elever som annars riskerar att hamna på glid.

För skolans del handlar det om 90 miljoner kronor extra till sociala insatser.

ANNONS

– Vi vill ha socionomer och socialpedagoger ute på skolorna, som ska jobba kring elevernas mående, och med elever som riskerar att hamna i utanförskap, drogmissbruk och kriminalitet, säger kommunalrådet Jessica Blixt (D).

Jessica Blixt (D) vill se sociala insatser på stadens skolor och förskolor, för att fånga upp barn och elever på glid.
Jessica Blixt (D) vill se sociala insatser på stadens skolor och förskolor, för att fånga upp barn och elever på glid. Bild: Paul Wennerholm

Det handlar också om att frigöra uppgifter från lärarna så att de kan fokusera mer på undervisningen.

– Nu när skolorna har möjlighet att stärka upp med sociala insatser finns bättre förutsättningar att kunna anställa lärare på de skolorna. Kanske ha tre lärare på två klasser, säger Jessica Blixt.

Demokraterna vill också se stärkta språkkrav på både ny och befintlig förskolepersonal, och lägga pengar på vidareutbildning av personalen.

Inget stöd till studieförbunden

Partiledaren Martin Wannholt (D) säger att både göteborgarna och näringslivet förväntar sig att kommunen ska sköta välfärden. Demokraterna vill lägga mer pengar på exempelvis skola, förskola och äldreomsorg än styrande alliansen föreslagit i sin budget. De vill också ta bort de osakliga löneskillnader som finns mellan kvinnor och män anställda i Göteborgs stad.

– Det gör att fler kompetenta händer kanske väljer att stanna kvar i staden, och att fler kan rekryteras, säger Martin Wannholt.

För att finansiera satsningarna vill Demokraterna bland annat att de 400 miljoner kronor kommunen avstod från att ta ut ur de kommunala bolagen i år ska användas nästa år.

ANNONS

De vill också helt plocka bort det kommunala stödet till studieförbunden för att istället lägga pengarna på förskolan.

Partiet vill också att ombilda fler hyresrätter till bostadsrätter och sälja av fler tomter för småhus. Både för att behålla barnfamiljerna i Göteborg, och för att pengarna för att sälja kommunala tomter ska användas för att stärka välfärden.

LÄS MER:Alliansen gör en lönesatsning på omsorgspersonal

LÄS MER:Alliansen vill ha pilotprojekt med strängaste miljözonen

LÄS MER:S vill städa upp i den kommunala byråkratin

Stoppa västlänken

Trots att bygget av Västlänken är igång sedan länge finns partiets paradfråga ”Stoppa västlänken” kvar även i den här budgeten. I andra hand vill partiet att station Haga och station Korsvägen stoppas.

Partiet vill också att man sätter stopp för eventuella ökade kostnader för staden för att bygga länken.

– Den är lika miljöskadlig som den alltid har varit, säger Martin Wannholt.

Bygget har redan kommit långt, vad skulle staden vinna på att stoppa det i det här skedet?

– Vi skulle slippa slösa våra pengar med projekt som står still i avvaktan på Västlänken. Miljön skulle bli oerhört mycket bättre.

Och allt som nu skulle behöva återställas?

– Det ska återställas ändå. Kostnaden tidigareläggs bara och blir inte lika stor om vi stoppar detta nu.

LÄS MER:Förskolepersonalens kunskaper i svenska ska lyftas

LÄS MER:Kommunen kan börja tvångsköpa gängens fastigheter

LÄS MER:Socialdemokraterna lovar billigare månadskort

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS