Henrik Munck, budgetansvarig i Demokraterna konstaterar att det kommer att krävas omfördelningar och besparingar de kommande åren.
Henrik Munck, budgetansvarig i Demokraterna konstaterar att det kommer att krävas omfördelningar och besparingar de kommande åren. Bild: Robin Aron

Demokraterna vill satsa på idrotten – trots kärva tider

Bistra tider väntar. Det är huvudbudskapet från Demokraterna i budgetarbetet. Men partiet vill ändå se en ökad satsning på det lokala idrotts- och föreningslivet.

ANNONS

Demokraterna gjorde under torsdagen sitt första utspel inför det att budgeten för 2020 ska läggas fram. Det handlar om en satsning på idrotten i Göteborg, i tre delar.

• Demokraterna föreslår att en idrottsstrategi tas fram.

– Vi vill ha ett svar på vad vi vill med bredd- och elitidrotten i Göteborg och vad vi ska göra för att nå dit, säger Henrik Munck, kommunalråd (D).

Mer pengar till anläggningar

• Partiet vill också se en ökad investeringsram för fler idrottsanläggningar. Det handlar om 150 miljoner kronor om året. Henrik Munck säger att det till exempel ska riktas till en ny hall i Backa, den segdragna frågan med en tillfällig hall för handbollslaget Redbergslid och enklare hallar för fotboll.

ANNONS

– Finansieringen av en ny friidrottsanläggning i Björlanda är heller inte löst än, säger Henrik Munck.

• Man föreslår också ett ökat stöd till idrottsföreningar och till unga ledare. Det rör sig om 15 miljoner kronor plus 3 miljoner kronor årligen. Stödet ska i första hand riktas till utsatta områden.

– Det ser lite olika ut i staden, i mer välmående områden är det större brist på anläggningar. I mindre välmående områden är det föreningarna som inte fungerar så bra, säger Henrik Munck.

Stort strukturellt underskott

Det nya stödet ska till exempel kunna gå till att anställa föreningskonsulenter.

Budgeten för Göteborgs stad kommer att klubbas av kommunfullmäktige den 4 november och huvudbudskapet från Demokraterna, som ännu inte bestämt när de kommer att lägga fram sitt förslag i sin helhet, är att det kommer att krävas besparingar och omfördelningar.

– Siffrorna från stadsledningskontoret visar att vi har ett strukturellt underskott på en miljard kronor för 2020 och två miljarder kronor för 2021. Och som vi ser det har en skattehöjning för stora negativa effekter såväl för den enskilde som för ekonomin, säger Henrik Munck.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS