Demokraterna vill frysa hyrorna och förskoleavgiften

Demokraterna rustar för tuffare tider och kalla vintrar. I en valrörelse där partiet hittills hållit en ganska låg profil när det gäller antalet utspel, lanserar D nu en ”skyddsplan för barnfamiljerna och jobben”. Kort och gott: inga kommunala avgiftshöjningar under nästa år.
– Det gäller rubb och stubb. Det blir noll nästa år, säger Martin Wannholt (D).

ANNONS
|

Stigande mat-, el- och bränslepriser, som i nästa led får räntor att skjuta i höjden, riskerar att göra svenska hushålls ekonomier hårt ansträngda. En kall vinter kan göra situationen än mer besvärlig. Det är den framtiden som Demokraterna försöker ta höjd för genom att nu lansera ett skyddspaket för barnfamiljer och jobb.

Men kommunens möjligheter att komma till rätta med problemen är ganska små, inte minst eftersom orsaker i många fall finns bortom Göteborgs och Sveriges gränser. Men det kommunen kan göra, enligt partiledaren Martin Wannholt, är att helt slopa avgiftshöjningar det kommande året.

– Vi vill försöka skydda hushåll och företag från skenande kommunala kostnader. Det är det vi kan göra från kommunens sida. Det är det som vi har rådighet över, säger han.

ANNONS

Tre huvudområden

Förslaget, som Demokraterna nu lämnar till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, är uppdelat i tre delar.

  • Inga höjda avgifter i den kommunala omsorgen, alltså förskola, skola, hemtjänst, färdtjänst och äldreomsorg.
  • Inga höjningar av de tekniska förvaltningarnas och bolagens avgifter. Det handlar till exempel om avgifter för vatten och avlopp, elnät, bygglov och parkeringsavgifter.
  • Allmännyttan får inte höja hyran för de kommunala hyresrätterna.

Kostnaden för kommunen, om Demokraternas förslag blir verklighet, är osäker. Men enligt Martin Wannholt kan intäktsbortfallet täckas upp och kompenseras till stor del. När det gäller uteblivna höjningar inom kommunal omsorg kan det röra sig om som mest 100 miljoner kronor, enligt partiledaren.

– Det kan vi kompensera och skjuta till pengar i budgeten för. Den kostnaden kan vi hantera. Men det är också viktig signalpolitik här. Vi höjer inte avgifter. Vi håller igen.

Sparbeting

När det gäller de tekniska förvaltningarna menar Martin Wannholt att uteblivna intäkter ska ses som sparbeting. Förvaltningar måste helt enkelt skära i verksamheten för att kompensera. I vissa fall finns det också vinster att ta av, till exempel när det gäller Göteborg Energi, enligt Martin Wannholt.

– Det går inte att räkna exakt men, mellan tummen och pekfingret, 250 till 350 miljoner kronor. Men det kan också bli mer. Om en förvaltning som till exempel stadsbyggnadskontoret, inte klarar av att spara får man kanske skjuta till pengar i en kompletteringsbudget.

Om allmännyttan inte höjer hyrorna nästa år kan det kosta, enligt Demokraternas uträkningar, cirka 250 miljoner, räknat på att hyreshöjningen annars hade varit tre procent. Den summan borde de kommunala bostadsbolagen kunna ta från sina vinster, enligt Martin Wannholt.

ANNONS
Martin Wannholt.
Martin Wannholt. Bild: Thomas Johansson

– Men det beror helt på hur stora hyreshöjningar som allmännyttan hade fått igenom i förhandlingar med Hyresgästföreningen. Det vet vi ju inte.

Kan behöva använda reserven

Ytterligare en säkerhet är kommunens så kallade resultatutjämningsreserv. Där läggs pengar på hög för att användas i tuffare tider. Reserven får vara högst 15 procent av den totala summan av skatteintäkter och bidrag. I Göteborgs fall är reserven helt full i dagsläget, över 5, miljarder.

Stadens barnfamiljer är extra viktiga att skydda, enligt Martin Wannholt.

– Barnfamiljer är Göteborgs ryggrad och barnen är Göteborgs framtid, i alla fall om vi ger dem en vettig utbildning och språk. Vi vill inte att några barnfamiljer, oavsett om man sitter i ett högt belånad i ett radhus i Torslanda eller i allmännyttans hyresbestånd, ska hamna på ekonomiskt obestånd eller behöva vräkas.

LÄS MER:Socialdemokraterna i Göteborg backar med dagar kvar till valet

LÄS MER:Uppsving för V i regionen – men svåra läget riskerar att kvarstå efter valet

LÄS MER:Gratis Håkan-konsert splittrar Göteborgs toppolitiker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS