Debatt om det fria ordet på grävseminariet

Konstnären Lars Vilks och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg var de hemliga gästerna under fredagskvällens debatt på Grävseminariet, då det fria ordet skulle diskuteras. Men debatten kom mer att handla om Lars Vilks som person än om yttrandefriheten. - När Lars Vilks ska testa yttrandefrihetens gränser gör han bara det mot muslimerna vilket är problematiskt, sa Åsa Linderborg.

ANNONS
|

Temat på årets Grävseminarium ärdet fria ordetdå tryckfrihetsförordningen i årfirar 250 år. Det var också det ämnetsom låg till grund för kvällens debatt iLate Night Showsom leddes av SVT-profilerna och journalisterna Belinda Olsson och Janne Josefsson. En av de inbjudna gästerna var konstnären Lars Vilks, vilket hade föranlett ett stort hemlighetsmakeri inför kvällen men också en förhöjd säkerhet inne på Svenska Mässan i Göteborg.

LÄS OCKSÅ: Lars Vilks hemlig gäst på konferens i Göteborg

- Lars Vilks ärkanske den som fått betala det högsta priset för yttrandefrihetens gränser. För somliga är han en simpel provokatör som kan sätta världen i brand. Det är viktigt att han är här ikväll. Men det tycker långt ifrån alla, sa Janne Josefsson, en av arrangörerna.

ANNONS

- De första reaktionerna jag fått ikväll kommer från stora, tunga journalister som frågat hur vi kan bjuda in honom och sätta sju hundra människors liv (seminariets deltagare) i fara, sa han uppe på scenen.

Konstnären Lars Vilks har blivit starkt kritiserad och ifrågasatt i media för sina kontroversiella konstverk – inte minst för hans teckning av profeten Muhammed föreställande en rondellhund från 2007. Han fick en minst sagt klen applåd av publiken när han klev upp på scenen.

En av kritikerna är Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg som också medverkade under debatten. Hon har i sina texter försvarat hans rätt till yttrandefriheten men ifrågasatt motiven och bland annat kallat honom för en feg konstnär.

- Det Lars Vilks står för förenar det bästa och det sämsta. Han är modig och vågar någonting, å andra sidan är han feg med att diskutera vad konsten betyder. Som exempelvis rondellhunden. Han är en problematisk frontfigur för yttrandefriheten. Det som provocerar många är att han endast ger sig på muslimer i kombination med ett mummel. Han vågar inte påstå någonting, sa hon.

Lars Vilks i sin tur pratade om en ängslig journalistkår som inte ger honom det stöd han behöver i sitt konstnärskap.

ANNONS

- Jag har ju sett hur det fria ordet fungerar i praktiken. Det är många som tar avstånd och inte låter mig medverka i olika evenemang. Folk tänker att om man stödjer mig så stödjer man högerextremismen.

Lars Vilks berättade också att han har en ambition att försöka sammanfatta sitt rondellhund-konstverk och göra en slutsats av projektet, men att säkerhetsrisken står i vägen och det är svårt att finna en lokal för ändamålet.

Överlag kom debatten mer att handla om Lars Vilks som person, än om själva yttrandefriheten.

Fakta: Grävseminariet

Föreningen Grävande Journalisters årliga grävseminarium är en av de största träffarna för svenska journalister.

Här samlas journalister från både Sverige och andra länder för att föreläsa om grävande journalistik och utbyta erfarenheter från jobb som gjorts och områden som bevakats.

Seminariet avslutas med prisutdelning av årets Guldspadar.

Årets tema är det fria ordet.

Källa: Föreningen Grävande Journalisters hemsida fgj.se

ANNONS