De ska bada varje dag i hundra dagar

När coronahösten närmade sig bestämde sig tre vänner i Hjuvik för att bada varje dag i 100 dagar. Nu har de klarat 36 dagar och skaran har vuxit.
– I början tänkte man: åh nej, vad är det vi har gett oss in på. Men nu är det dagens höjdpunkt, säger Marielle Sjörén.

ANNONS
|

Solen är på väg upp. Det är fem, sex grader varmt i luften och 10 grader i vattnet. En perfekt morgon för vinterbad. Och det märks på Breviks brygga utanför Hjuvik i Torslanda. Ett 20-tal kvinnor har samlats för ett gemensamt dopp.

Några har mössan på när de glider ner i vattnet. Andra badar som om det vore sommar och dyker i.

Stämningen är lugn och munter.

– Jättehärligt. Man blir pigg och glad, säger Marielle Sjörén när hon kommer upp ur vattnet.

Vinterbadar 100 dagar

Hon är en av de tre i kärngruppen som bestämt sig för att bada varje dag i hundra dagar. De andra badarna är inte lika hängivna, men många badar flera gånger i veckan och allra flest är de på söndagar.

ANNONS

Idén fick de tre vännerna när de såg andra på Instagram som hade en liknande utmaning.

– Många tycker att vi är lite knasiga, men sen förstår de att det är bra och det är jättemånga som kommer nu. Många som provar kommer tillbaka för det är en så otroligt härlig känsla, säger Anna Carin Olsson.

– Jag har flera på mitt jobb som har hoppat i på grund av det här, så det är jättekul, säger Lina Tengblad.

Hittills har de fått till ett bad varje dag. Ofta är de runt fem personer som badar men på söndagarna kan de bli över 20. När de rest iväg har de fått leta upp en annan badplats.

– Det går faktiskt över förväntan, säger Lina Tengblad.

– Alla dagar lyckas vi inte få till att bada samma tid, men då är det bara att skriva i gruppen så kommer någon. Man har aldrig behövt bada själv eller ta med mannen som livvakt. Utan vill man ha sällskap så får man det bara genom att skriva en liten fråga, säger Marielle Sjörén.

Vill inte sluta

De är inte alldeles nya på det här med vinterbad. Tidigare har de träffats ungefär en gång i veckan och badat, men när coronahösten närmade sig kände de att de behövde en återkommande vardagsaktivitet att hålla fast vid. Utmaningen har gått så bra att de nu är osäkra på om de vill sluta efter 100 dagar.

ANNONS

– Ja, vi har funderat på det. Och vi tror inte att vi kommer att sluta, säger Anna Carin Olsson och de andra håller med.

Skulle ni rekommendera att fler antog utmaningen?

– Absolut. Vi märker att det har en hälsoeffekt för alla som provar. Det är en liten ljusglimt som vi alla behöver just nu. Det är väldigt lätt, det kostar ingenting och alla kan vara med, säger Lina Tengblad.

LÄS MER:Vinterbad en positiv chock för kroppen

100dagarkallabad-gruppens bästa tips för vinterbad

Ta med något varmt att ha på efteråt.

Glöm inte varma strumpor.

Ha mössa på i badet om det är riktigt kallt.

Tänk på att många tar upp sina stegar så var säker på att du kan komma upp innan du hoppar i. Många stegar är också hala så det kan vara bra att ha med en borste.

Bestäm dig och hoppa i direkt. Det är mer smärtsamt att stå och vela.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS