De möter nazisterna med Star Wars-musik

Den antirasistiska organisationen "Inte rasist, men" tänker promenera bredvid nazistiska NMR i Göteborg under lördagen - för att spela satirisk marschmusik från filmserien Star Wars. – Det är bättre att bemöta de här krafterna med humor istället för våld, säger Myra Åhbeck Öhrman, kampanjansvarig på "Inte rasist, men".

ANNONS

När nazistiska NMR går sitt demonstrationståg genom Göteborg kommer de följas av aktivister från den antirasistiska organisationen "Inte rasist, men". Men det kommer inte vara en regelrätt motdemonstration.

– Vi tänker klä ut oss till jediriddare från Star Wars och spela musik samtidigt som de marscherar. Vi har också skickat Darth Vader-masker till dem så att de kan klä sig som Imperiet, sägerMyra Åhbeck Öhrman, kampanjansvarig på "Inte rasist, men".

För den oinsatte är jediriddarna den "goda" sidan i filmserien Star Wars, medanImperiet, ledda av den hänsynslöse Darth Vader, utgör denonda sidan. Bland annat kommer "inte rasist men" spela det mycket välkända ledmotivet"Imperial March" som spelas när Darth Vader gör entré i filmerna.

ANNONS

– Vi har flera stora högtalare och tänker följa dem på vägen. Vi vill ta ifrån dem deras identitet och ta tillbaka gatan. Vi hoppas att det hjälper dem som tycker att det hela är obehagligt.

"Möta dem med humor"

Aktionen är inte tillståndsgiven av polisen, men polisen är medvetna om att denkommer att ske.

– Nej, det verkar inte ha behövts. Vi har fört konstant dialog med polisen angående det här och de är helt medvetna om att vi kommer finnas på platsen. Vi kommer dessutom inte följa med dem hela vägen utan hade tänkt bryta av efter en stund av säkerhetsskäl, sägerMyra Åhbeck Öhrman.

Fredrik Dahlgren, ansvar för dialogpolisen i region Väst, bekräftar att dehar varit i kontakt med"Inte rasist, men".

– De har själva gjort bedömningen att de inte behöver tillstånd. De ska stå en och en och de kommer inte säga något. Jag har inte gjort någon bedömning.Jag har enbart tagit emot information om att de kommer att finnas där och försöker vara praktisk, säger Fredrik Dahlgren.

Är det lämpligt att de går bredvid NMR?

– De tar ett eget ansvar för sina handlingar.De vill inte attdemonstranterna ska utsättas för någon fara, de är måna om sin egen säkerhet,säger Fredrik Dahlgren.

ANNONS

Enligt Myra Åhbeck Öhrman är just säkerheten är väldigt viktig för dem.

– Det är ju jag som är ansvarig för dem som deltar i aktionen. Det finns alltid de som inte kan eller vågar delta i stora organiserade motdemonstrationer och det här är för dem. Tanken är ju att retas, men inte provocera fram något bråk.Det är bättre att bemöta de här krafterna med humor istället för våld.

Förstår kritiken

"Inte rasist, men" har gjort liknande aktioner förut, till exempel i Almedalen och under nazistdemonstrationen i Falun. Hon förstår att det blir blandade reaktioner från allmänheten.

– Folk kommer fram och tycker att vi borde ta det hela på större allvar. Jag förstår såklart kritiken, men samtidigt finns det mer seriösa motdemonstrationer för dem som känner så. Såklart är det enormt obehagligt med nazister som får gå på gatorna och det är just därför vi gör så här. Vi vill bemöta dem på ett smart och roligt sätt, sägerMyra Åhbeck Öhrman.

För dem som känner obehag inför lördagens demonstrationer har hon en hälsning.

– Dras inte med i rädslan och obehaget. Det är bättre att skratta åt dem än att skrika. Försök att hålla ihop och hålla det fredligtså kan man gå hem efteråt och känna sig stärkt.

ANNONS
ANNONS