De långhåriga kossorna är tillbaka i Välens naturreservat

Det har varit en lång och snårig resa, men på måndagen var äntligen de populära highland cattle-korna tillbaka i Välens naturreservat.
Här ska de hjälpa till att hålla strandängen öppen under sommaren. Till hösten får de åter flytta till sitt vinterboende hos bonden Anders Måttgård.
– Det här ska vara en långsiktig lösning, säger kommunpolitikern Joakim Larsson (MP), som engagerat sig i kornas öde.

ANNONS

Något ystert kosläpp med vilda krumsprång blev det inte, när nio kor av rasen highland cattle släpptes ut på sommarbete i Välens naturreservat på måndagen. Det blev snarare en lugn och värdig tillställning när de långhorniga korna stegade ut i det gröna.

– De är väl inte supervana vid att bli flyttade, man får låta det ta lite extra tid. Men jag tycker att det gick bra, de var lugna och fann sig snabbt tillrätta, säger Andreas Måttgård.

Han är bonde och blev den som till slut fick i uppdrag att ta hand om Välens kossor under vinterhalvåret. Då räcker inte strandängens mat till, utan korna måste utfodras. Dessutom bajsar de och trampar runt, vilket stör det känsliga naturområdet vintertid.

ANNONS

Ser till kossorna på sommaren

Välenkornas öde har väckt stort engagemang, sedan kommunen 2021 beslutade att inte längre bekosta skötseln av djuren, som då sköttes av Västra Frölunda naturvårdsförening. Ett tag var det tal om att alla kossorna skulle slaktas.

Men efter protestlistor och flera kommunpolitiska kovändningar hittades en lösning. Till hösten kommer alltså Andreas Måttgård tillbaka med sin lastbil och hämtar korna för vinterboende med hans andra kor. Men han ser också till kossorna på sommaren.

– Vi kommer nog titta till dem lite, åka dit och hjälpas åt med föreningen med tillsynen, säger han.

Joakim Larsson (MP), ordförande i stadsmiljönämnden och något av en eldsjäl när det gäller Välenkorna, säger sig inte veta exakt vad den här lösningen kostar skattebetalarna, men intygar att det är lite billigare än förut.

Ska vara långsiktig lösning

– Att ha kvar korna i Välen var en viktigt fråga för oss i valrörelsen, samtidigt som det var lika viktigt att få till det bästa strandskyddet. Strandängar behöver säsongsbete för fågelbiotopens skull, säger han.

Han var med och ringde runt för att hitta bönder som kunde tänka sig att ta hand om kossorna vintertid, men det var först efter en upphandling som det blev klart att Andreas Måttgård är den som fått uppdraget.

ANNONS

Är Välenkornas framtid säkrad nu?

– Det hoppas jag. Det kommer behövas betesdjur här och nu finns det en bra modell som vi vill ska vara en långsiktig lösning.

LÄS MER:Yoga girl vill rädda korna på Välen

LÄS MER:Hotade korna på Välen räddas av kommunstyrelsen

LÄS MER:Så ska korna vid Välens naturreservat räddas

ANNONS