De åtta misstänks för dödsskotten

Nu väcks åtal mot blivande studenten, väktaren, fotbollsspelaren och fem till för vansinnesdådet på Vår krog & bar på Vårväderstorget.

ANNONS
|

A. Planerade läsa juridik - född 1987, bosatt på Hisingen

 1. Misstänkt för mord och mordförsök på Vårväderstorget, för grova vapenbrott på Jaegerdorffsplatsen, på Såggatan och på Lotsgatan samt för grovt narkotikabrott.
 2. Dömd 2011 till två och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.
 3. Är, enligt polisen, ledande i en territoriellt sammanslutning från Norra Biskopsgården och Länsmansgården. Uppväxt i Danmark, efter att tillsammans med föräldrar och syskon ha flytt från krigets Somalia. Uppges som tonåring ha bidragit till familjens inkomster som tidningsbud och telefonförsäljare.
 4. I Göteborg, dit han flyttade 2008, hade han planer på att läsa juridik.

B. Utbildad väktare - född 1995, bosatt på Hisingen

 1. Misstänkt för mord och mordförsök på Vårväderstorget, för mord på Väderkvarnsgatan samt för grovt vapenbrott på Jaegerdorffsplatsen.
 2. Dömd för snatteri och hot mot tjänsteman.
 3. Bra gymnasiebetyg, flera fasta jobb, genomfört väktare- och förberedande militärutbildning. Förnekar bestämt all inblandning i samtliga brott. Upplever ett starkt hot mot honom och en oro för familjen.
 4. ”Mitt liv är förstört. Även om jag frikänns kommer jag kanske aldrig att kunna känna mig trygg igen”, konstaterar han i kriminalvårdens personutredning

C. Lovande fotbollsspelare - född 1995, bosatt på Hisingen

 1. Misstänkt för mord och mordförsök på Vårväderstorget, för grovt vapenbrott på Jaegerdorffsplatsen samt för grovt narkotikabrott.
 2. Dömd för rån, rånförsök, flera ringa narkotikabrott och olovlig körning.
 3. Tidigare en av Sveriges mest lovande fotbollsspelare. Ett alltjämt pågående cannabismissbruk gjorde att han hamnade på LVU-hem som 15-åring.
 4. Ser sig själv som en spänningssökare som får en kick av att begå vissa brottsliga handlingar. Förnekar gängtillhörighet, men medger att vissa av hans nära vänner ingår i kriminella nätverk.

D. Greps med pistol i byxlinningen - född 1995, bosatt på Hisingen

 1. Misstänkt för mord och mordförsök på Vårväderstorget, för grovt vapenbrott på Såggatan och på Lots-gatan samt för grovt narkotikabrott.
 2. Dömd både 2010 och 2014 för grovt vapenbrott, dessutom för misshandel och stöld.
 3. Fälldes som 15-åring för vapenhantering. Av senaste domen framgår att han då greps, med en pistol nedstoppad i byxlinningen, i anslutning till Sjumilaskolan.
 4. Förnekar att han skulle vara medlem i någon kriminell gruppering, men säger sig ”förstå om andra är av den uppfattningen”.
 5. Bär alltid skottsäker väst, sedan en kompis till honom blivit ihjälskjuten hösten 2013.

E. Berättar om långvarigt cannabismissbruk - född 1991, folkbokförd på Hisingen

 1. Misstänkt för mord och mordförsök på Vårväderstorget.
 2. Hittills ostraffad.
 3. Växte upp på Hisingen i en stor syskonskara. Flyttade som tonåring till England med anhöriga. Återvände i fjol.
 4. Har sedan dess levt som bostads- och arbetslös och berättar själv om ett långvarit cannabismissbruk.
 5. Påstår sig sakna vänner, och menar att han därför omöjligt kan tillhöra något kriminellt gäng eller ha haft med mordet att göra.

F. Hade antagits till komvux - född 1995, bosatt på Hisingen

 1. Misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök på Vårväderstorget, för grov misshandel på Väderkvarnsgatan samt för grovt narkotikabrott.
 2. Dömd så sent som i mars 2016 för grovt vapenbrott, våldsamt motstånd och skadegörelse.
 3. Av den färska tingsrättsdomen mot honom går att utläsa att polisen kopplat den då beslagtagna pistolen till planeringen av ännu ett mord i konflikten mellan Norra och Södra Biskopsgården.
 4. Hade nyligen antagits till Komvux när han häktades i januari. Uppger sig ha ett stort social nätverk, bestående av både bra och ”mindre bra” vänner.

G. Flyttade i uppfostringssyfte - född 1996, bosatt i östra Göteborg

 1. Misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök på Vårväderstorget, för grovt vapenbrott på Såggatan samt för grovt narkotikabrott.
 2. Dömd för snatteri och olovlig körning.
 3. Uppvuxen i Biskopsgården. Stökig i skolan och ofta i konflikt med andra elever. Pappan tog i uppfostringssyfte med honom till Somalia 2009. De återvände inte förrän 2014.
 4. Enligt egen beskrivning hade vistelsen negativ påverkan på honom, då han vantrivdes och tvingades bevittna våld och död. Började missbruka narkotika efter återkomsten till Sverige.

H. Hade ett heltidsjobb - född 1994, bosatt på Hisingen

 1. Misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök på Vårväderstorget.
 2. Dömd för ringa narkotikabrott.
 3. Läste fordonsprogrammet och har ett heltidsjobb. Är dock osäker på om anställningen finns kvar, eftersom polisen grep honom på hans arbetsplats.
 4. Anklagas för ha anlagt container- och bilbränder i Biskopsgården under den aktuella kvällen, för att dra lokal polis bort från Vårväderstorget något som varit en förutsättning för attacken mot Vår Krog & Bar.
 5. Umgås med flera av de andra häktade, men förnekar gängkoppling.

ANNONS