De är förebilder för andra – fick stipendium för sitt engagemang

De är förebilder som skapar möjligheter för andra. På onsdagen fick också Ridwan Qayre och Amin Al Qatanani pris för sitt engagemang av föreningen Öppet hus.
– Det finns massa människor som vill göra gott, men jag försöker samla ihop alla till ett nätverk, säger Amin Al Qatanani.

ANNONS
|

Sorl fyller foajén på Göteborgs konserthus, men Ridwan Qayre är nervös.

– Jag har inte varit på ett sånt här ställe och jag vet inte hur det kommer vara.

Ridwan Qayre är en av två personer som tilldelas Öppet hus stipendium under onsdagskvällen. Hon har arbetat med att öka valdeltagande och att motivera andra ungdomar att studera, men hon är osäker på varför just hon får stipendiet.

– Jag känner fortfarande varför jag? Men jag tror min lärare, han är jättefin, tycker att jag har gjort jättebra. Så det är nog därför jag är här, säger Ridwan Qayre.

Skapar kontakter

Öppet hus är en ideell förening som jobbar med att hjälpa unga med invandrarbakgrund in på arbetsmarknaden.

ANNONS

– Det finns så mycket människor med oförlöst talang som hindras från att komma in på arbetsmarknaden på grund av deras bakgrund. För att lära sig språket behöver man ett jobb och för att få ett jobb behöver man kontakter, säger Peter Hjörne, tidigare huvudägare i Stampen, som är ordförande i föreningen.

En gång om året delar de ut stipendium där vinnarna får 10 000 kronor. Mottagarna utses genom tips till Öppet hus.

– Vi får in tips från olika organisationer och föreningar runt om i Göteborg. Vinnarna är goda krafter som skapar möjligheter för andra. De är goda förebilder helt enkelt, säger Sofia Bruce, verksamhetsledare på Öppet hus.

Startade företag

Kvällens andra stipendiemottagare är Amin Al Qatanani som är läkarstudent och entreprenör. Han startade sitt företag i gymnasiet när han läste till en kurs i entreprenörskap. Han vill skapa en trygg plats och arbetsmöjligheter för barn och ungdomar i utsatta områden.

– Man kommer till en viss ålder när man inte har någon erfarenhet men där alla jobb man söker behöver erfarenhet.

Stipendiaterna Amin Al Qatanani och Ridwan Qayre hälsar på varandra inför utdelningen av årets stipendier.
Stipendiaterna Amin Al Qatanani och Ridwan Qayre hälsar på varandra inför utdelningen av årets stipendier. Bild: Jonas Lindstedt

Öppet hus driver ett mentorprogram som riktar sig till unga vuxna mellan 17 och 35 år med utländsk bakgrund, i syftet att stötta dem i sin karriär och föra dem närmare den svenska arbetsmarknaden. Mentorprogrammet är kostnadsfritt för adepterna och mentorerna ställer upp ideellt.

ANNONS

Religionen inspirerade

Amin Al Qatanani kände länge att han inte kunde påverka samhället.

– Mamma och pappa har jobbat jättelänge för att ha mat på bordet och tak över huvudet, min sista tanke var att påverka en större grupp. Man vill bara klara sig.

Men det har förändrats.

– Jag är praktiserande muslim, och i den heliga koranen står det att att hjälpa en människa är som att hjälpa hela mänskligheten, och att döda en människa är som att döda hela mänskligheten. Det motiverar mig, jag vet att om jag kan undvika att en människa dör så kommer jag få det tillbaka.

LÄS MER:OECD: Arbetslösheten stiger i Sverige

LÄS OCKSÅ: Debatt: Ge oss papperslösa en chans - låt oss arbeta

LÄS MER:Statsvetare: Följa John i migrationspolitiken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS